Ads 468x60px

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ



Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                    Θεσσαλονίκη  9/03/2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
Τηλ. Επικοινωνίας: 6979850143
       e-mail: gelmeth3@gmail.com

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ
Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες για να μεταφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προμηθευτήκαμε με χρήματα που διατέθηκαν από το ταμείο της  ΕΛΜΕ.
 Την Τετάρτη 2/3, επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες στα Διαβατά και την Πέμπτη 3/3 στο Χέρσο-Κιλκίς.  Στα Διαβατά δε μας επιτράπηκε να μπούμε και να μοιράσουμε τα είδη που προορίζονταν για τους πρόσφυγες, αποδεικνύοντας περίτρανα πως
τα hotspot δεν αποτελούν κέντρα φιλοξενίας αλλά λειτουργούν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής των προσφύγων.
Στις  επισκέψεις μας αυτές διαπιστώσαμε για μια άλλη φορά τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες καθώς και την παντελή απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας: ανεπαρκείς και πρόχειρες εγκαταστάσεις, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, πλημμελής ιατρική φροντίδα, κακής ποιότητας διατροφή. Συνολικά τα πρόχειρα καταλύματα που φτιάχτηκαν στα Διαβατά και στο Χέρσο και στοιβάζουν τους πρόσφυγες δεν πληρούν καμιά συνθήκη αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Επιτακτική είναι η ανάγκη, μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων, να εντείνουμε  την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και να δυναμώσουμε την αντιπολεμική μας δράση.
Ιδιαίτερα  μετά  τις πρόσφατες  αποφάσεις της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, με τις οποίες δρομολογείται ο μαζικός εγκλεισμός τους σε στρατόπεδα  και οι ταχείες μαζικές απελάσεις τους.
Με κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των πολέμων και των διώξεων, καταργούν στην πράξη κάθε είδους προστασία για τους  πρόσφυγες.

Δεν είναι τυχαίο που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την επαναπροώθηση προσφύγων, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι «η συλλογική απέλαση ξένων πολιτών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με καθολική επιστροφή σε μια τρίτη χώρα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και  το διεθνές δίκαιο».

Μπροστά στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων οι αποφάσεις της Ε.Ε γίνονται όλο και πιο σκληρές και αντιδραστικές. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας  στην  παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα, υλοποιώντας μέτρα εγκλεισμού τους, ετοιμάζοντας τη διαλογή και τις απελάσεις τους, διατηρώντας τις άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί, παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, διαπιστευμένες εταιρείες, την αστυνομία και το στρατό. Παρότι τα κενά και την παντελή απουσία επαρκών κρατικών δομών στήριξης των προσφύγων καλύπτουν με μερικό τρόπο η αυθόρμητη αλλά και οργανωμένη αλληλεγγύη από σωματεία, συλλόγους, κινηματικές συλλογικότητες και διάφορες εθελοντικές δομές, αρχίζει να παρεμποδίζεται η όποια συμβολή εθελοντικών οργανώσεων.

Η πολιτική αυτή  συμπληρώνει την ιμπεριαλιστική πολιτική των πολέμων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. που -παράλληλα με την Τουρκία, τη Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και τους ISISέχουν μετατρέψει κυρίως την Συρία σε πεδίο βολής  προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή, νέα αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς και εγκυμονούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης
  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  • Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης, της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής
  • Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου.
  • Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
  • Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
  • STOP στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας. Έξω το NATO από το Αιγαίο
  • Nα κλείσουν οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρεί πολύ θετική την ανταπόκριση των συναδέλφων και των συλλόγων διδασκόντων στο κάλεσμά του για συγκέντρωση  ειδών πρώτης ανάγκης .Ήδη έχουν συνεισφέρει με είδη  οι σύλλογοι του 2ου Γυμν. Συκεών, 3ου γυμν. Συκεών, 12ου ΕΠΑΛ Θεσ\νίκης, Γυμνάσιο και ΓΕΛ Προχώματος..

Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων
  • να συνεχίσουν τη συγκέντρωση  χρημάτων ή ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού κατά σχολείο. Να καλέσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους να βοηθήσουν.
  • Παρασκευή 11/3, 2.00 μ.μ., 1οΓυμν.Συκεών, παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και χρημάτων.
  • Σάββατο 12/3, 11.30 π.μ., 1οΓΕΛ Σταυρούπολης αναχώρηση για διανομή των ειδών στους πρόσφυγες.
  • Σάββατο 19/3, 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στο συλλαλητήριο κατά του Ρατσισμού και Φασισμού που οργανώνεται από φορείς.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να οργανώσουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών για τους πρόσφυγες ενόψει της 21ης Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!
Να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο!
Να ανοίξουν οι φράχτες σε όλη την Ευρώπη, από τον
 Έβρο ως την Αυστρία!
Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και σε όλες τις περιοχές!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                      ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR