Ads 468x60px

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης που θα καταθέσει η Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ στην Αθήνα, στη Γεν. συνέλευση των προέδρων



Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                      Θεσσαλονίκη 2/10/2016             
Πρ. Κορομηλά 51  τηλ.
Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail: gelmeth3@gmail.com 

Στην προγραμματισμένη ΓΣ 28/9 λόγω πολύ μικρής συμμετοχής έγινε τελικά διευρυμένο Δ.Σ που αποφάσισε να καταθέσει στην ΓΣ των προέδρων της ΟΛΜΕ το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης.

Α. ΑΙΤΗΜΑΤΑ –ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΙΧΜΗΣ
για το σχολείο


  • Έκτακτη και γενναία κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
  • Απόσυρση και κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την Τεχνική Εκπαίδευση (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση – Μαθητεία – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ)Αναβάθμιση/στήριξη της ΤΕΕ.
  • Ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ, στα Γυμνάσια.
  • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείων, τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
  • Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Στήριξη της ειδικής αγωγής. Μόνιμοι διορισμοί στην Ε.Α.   
  • Να ξεκινήσει τώρα η ενισχυτική και η πρόσθετη διδασκαλία για όλα τα σχολεία.
  • Εφαρμογή της εγκυκλίου για μείωση των μαθητών στα τμήματα όπου υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών. Ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άμεση κάλυψη όλων των κενών.
  • Όχι στα σχέδια 4ετούς γυμνασίου - ελιτίστικου 2ετούς λυκείου- υποβαθμισμένης, κατακερματισμένης ιδιωτικοποιημένης  κατάρτισης-μαθητείας.
  • Εκπαιδευτικό μας όραμα και προοπτική το ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο της ολόπλευρης γνώσης, θεωρίας και πράξης, συνδεδεμένο με την εργασία και την παραγωγή, την τέχνη και τον πολιτισμό. Σχολείο της άρτιας υποδομής, της δημοκρατικής λειτουργίας, της παιδαγωγικής ελευθερίας χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς, με νέα σύγχρονα βιβλία, Α.Π., και διδακτικές μεθόδους που θα παίρνουν υπ’ όψη τη γνώμη και την εμπειρία των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Απαλλαγμένο από τα βαρίδια της παραπαιδείας , του ανορθολογισμού, του φορμαλισμού, του ανταγωνισμού, των «δεξιοτήτων», των θραυσμάτων πληροφοριών. Ένα τέτοιο σχολείο  προϋποθέτει βαθιές δημοκρατικές κοινωνικές αλλαγές αλλά και συμβάλλει σ’ αυτές.
για τους εκπαιδευτικούς
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας!  Κατάργηση όλων των μέχρι τώρα νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια.Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000€! Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος  μισθός! Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς, καμιά μείωση στα επικουρικά, τα μερίσματα και το εφάπαξ.
  • Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου στα επίπεδα του 2013.
  • Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση. Όχι στους εκπαιδευτικούς «λάστιχο». Διαφάνεια κι αντικειμενικότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές.
  • Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις του Υπ. Παιδείας που προωθούν τεχνητά πλεονάσματα (αλλαγές  ωρολογίων προγραμμάτων, κατάργηση 3ωρου για υπεύθυνους εργαστηρίων, αλλαγές αναθέσεων, επίπεδα γλωσσομάθειας, υποστήριξη ερευνητικών εργασιών κλπ)
γενικά αιτήματα.
  •  Έξω η τρόικα ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ από την Ελλάδα, κατάκτηση και διεύρυνση της εργατικής λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του. 
  • Ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει. 
  • Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το «δημόσιο» χρέος. 
  • Έξοδο από το ευρώ, το μηχανισμό της ΟΝΕ και την ΕΕ. 
  • Δεν παραχωρούμε το δημόσιο πλούτο! Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στο λαό. Καμιά ιδιωτικοποίηση -ξεπούλημα. Δημόσιες όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες. Δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, υποδομές. 
  • Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και διαφόρων τελών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, των Τραπεζών, των εφοπλιστών, της Εκκλησίας, των offshore εταιρειών, κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. 
  • Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κατάργηση των τόκων και των χρεών του λαού για στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Κανένα πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.
 Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
1.   Οι ΕΛΜΕ συγκροτούν επιτροπές αγώνα και από κοινού με τα Δ.Σ. προωθούν τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων διδασκόντων, οργανώνουν πλατιές δημόσιες καμπάνιες ενημέρωσης γονιών, μαθητών και των τοπικών κοινωνιών (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ), επιδιώκουν συντονισμό και κοινό βηματισμό με τους συλλόγους της πρωτοβάθμιας, με δράσεις σε Δ/νσεις και Περιφέρειες για να αποσυρθούν τα αντιεκπαιδευτικά  μέτρα για τη λειτουργία του σχολείου, τις εργασιακές σχέσεις και το ρόλο του εκπαιδευτικού.

2.   Η Γ.Σ. αποφασίζει κοινή κινητοποίηση στις Διευθύνσεις την Τετάρτη 4/10, συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή 6/10, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ και  πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη 12/10.

3.   Με ευθύνη της ΟΛΜΕ να οριστεί στις αρχές Οκτώβρη μέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης με συλλαλητήρια και πρόσκληση πανεκπαιδευτικής  συμπόρευσης σε Δασκάλους και Γονείς.

4.   Προωθούμε επόμενο αγωνιστικό βήμα με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες με αφορμή τα νέα αντεργατικά μέτρα. Κανένα νομοσχέδιο να μην κατατεθεί χωρίς κινητοποίηση.

5. Η ΟΛΜΕ να πάρει πρωτοβουλίες για συσκέψεις και αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και Σωματείων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, ώστε να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση των γενικότερων αιτημάτων του κινήματος και του κλάδου, για να μην έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα πολύμορφου αγώνα (απεργίες, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, καταλήψεις και κορύφωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ώρες ή 3ήμερες ή 5νθήμερες απεργίες που θα καθορίζουν οι Γ.Σ.) που η μορφή του θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες ΓΣ και ΓΣ προέδρων στα τέλη Οκτωβρίου και με την κορύφωση του αγώνα να ξεκινάει όταν συγκεντρωθεί μια βασική δύναμη πυρός με τη συμμετοχή και άλλων ομοσπονδιών. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης– ΕΕ– κεφαλαίου πρέπει να αποκτήσει πανεργατικά-παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

6. Το αμέσως επόμενο διάστημα συγκαλούμε νέες Γενικές Συνελεύσεις. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σωματείων μας, τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών σε αυτά, το δυνάμωμα του αγώνα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ           ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR