Ads 468x60px

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                      Θεσσαλονίκη 22-9- 2018
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                  
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).
Δεν έφτανε το γεγονός ότι το υπουργείο κλείνει τμήματα της Γ΄  και Δ΄ τάξης των εσπερινών λυκείων πετώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στον καιάδα.
Δεν έφτανε ότι επιβάλλει εξοντωτικό ωράριο μέχρι τις 11το βράδυ με δυο 80λεπτα (!) μαθήματα στους εργαζόμενους μαθητές.
Επιχειρεί τώρα κι άλλο πλήγμα στα εσπερινά σχολεία. Με την υπ' αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).
Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Η νέα  αυτή εγκύκλιος βάζει εμπόδια στην εγγραφή των ανηλίκων μαθητών στα εσπερινά  αφού μέχρι σήμερα, για την εγγραφή ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.
Με αυτή την εγκύκλιο το Υπουργείο κάνει ότι δεν ξέρει ότι:
  • στην αγορά εργασίας επικρατεί κυριολεκτικά μία ζούγκλα, όπου η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (ιδιαίτερα ανηλίκων μαθητών) είναι καθεστώς;
  • οι έλεγχοι του σώματος επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού;
  • αν τολμήσει κάποιος να κάνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ κινδυνεύει με απόλυση την ίδια μέρα;
Το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί είναι οι δικοί τους νόμοι, της  σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων που έχουν διαμορφώσει αυτή την εργασιακή ζούγκλα. Τώρα, τι ζητάνε;
  Επίσης στα εσπερινά σχολεία επιλέγουν να φοιτήσουν και αρκετά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα –ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι- προβλήματα που τα χρόνια της κρίσης έχουν οξυνθεί και έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τη φετινή εγκύκλιο αυτά θα εκδιωχθούν από τα σχολεία ενώ δεν υπάρχει για αυτά τα παιδιά καμιά πρόνοια για το μέλλον τους.
Η απάντηση του υπουργείου σε ανάλογο αίτημα της ΟΛΜΕ είναι μνημείο θρασύτητας και υποκρισίας όταν καταγγέλλει τους καθηγητές ότι υποθάλπουν την αδήλωτη εργασία (!)
Αν θέλουν να χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία ας επισκεφτούν και ελέγξουν τα εργασιακά κάτεργα   που δουλεύει η νεολαία . Αλλά όχι μόνο δεν τολμούν κάτι τέτοιο αλλά τα θεωρούν προπύργια της «ανάπτυξης».
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία!

 Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                   ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR