Ads 468x60px

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα Παράσταση Διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ για τα ολιγομελή τμήματα

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με την  παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στην Περιφέρεια
στις 14/9 για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ
και τις δεσμεύσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης

Την Παρασκευή 14/9 τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με βάση και απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αίτημα την έγκριση όλων των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων.

Στη μαζική παράσταση που πραγματοποιήθηκε τα μέλη των Δ.Σ. από όλες τις ΕΛΜΕ, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που συμμετείχε στην παράσταση, εκπαιδευτικοί από τα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και μαθητές του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου κατήγγειλαν το υπουργείο παιδείας γιατί συνεχίζει να μην αποδέχεται τις προτάσεις των σχολείων και των ΕΛΜΕ για τα ολιγομελή και αντιμετωπίζει με αναλγησία μαθητές και εκπαιδευτικούς τους οποίους οδηγεί στην ανασφάλεια και στην περιπλάνηση.

Κατέθεσαν στοιχεία για τα 55 ολιγομελή τμήματα στην Κεντρική Μακεδονία, 37 από αυτά στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στα εκατοντάδες που το υπουργείο δεν έχει  εγκρίνει σε όλη τη χώρα και ανέδειξαν το μέγεθος των συνεπειών της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών που ακολουθεί το υπουργείο σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και στην ίδια τη λειτουργία των ΕΠΑΛ. Η μη έγκριση ολιγομελών θα σημάνει σε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα στα πιο απομακρυσμένα, ουσιαστικά και το κλείσιμο τους.

Αποκάλυψαν την τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί το υπουργείο με οδηγίες που στέλνει στα σχολεία για το κλείσιμο των ολιγομελών, επιδιώκοντας να δημιουργεί τετελεσμένα εκβιάζοντας Διευθυντές των ΕΠΑΛ να διαγράψουν μη εγκεκριμένα ολιγομελή τμήματα για να κρατήσουν τους μαθητές εντός της σχολικής μονάδας.  Ζήτησαν να αποσυρθούν οι απαράδεκτες ενυπόγραφες οδηγίες στα ΕΠΑΛ, να ανοίξουν όλα τα ολιγομελή και να συνεχιστούν οι εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών σε όλα τα τμήματα.

Απαίτησαν την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και επισήμαναν την αναγκαιότητα να πάρουν απολυτήριο και πτυχίο τα παιδιά της Γ και Δ τάξης των εσπερινών για να μην διακόψουν πολλά από αυτά το σχολείο, να λειτουργήσουν τμήματα που είναι μοναδικά στην περιοχή τους (7ο ΕΠΑΛ, Εσπερινό Σταυρούπολης, κ.ά), να μην αποδυναμώνονται και οδηγηθούν σε κλείσιμο απομακρυσμένα ΕΠΑΛ, όπως Σταυρού, Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων, Βασιλικών και Επανομής, το ίδιο και σε ΕΠΑΛ που δεν εγκρίνονται πολλά ολιγομελή (από 3 έως και 5), όπως στα ΕΠΑΛ Πολίχνης, στο  5ο και 13ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης. Τόνισαν τις συνέπειες της μη έγκρισης των  ολιγομελών για το νεοϊδρυθέν Εσπερινό Καλαμαριάς.

Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος και συνάδελφοι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής που βιώνουν τις συνέπειες της πρόσληψής τους σε απομακρυσμένες περιοχές, αντί στις πρώτες προτιμήσεις τους, όπως γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια γιατί η Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν κοινοποίησε στο Υπουργείο  όλα τα κενά της Ειδικής Αγωγής. Ζήτησαν, μετά την άρνηση του Υπουργείου να ξανατρέξει το σύστημα και στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, όπως απαίτησαν η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και άλλες ΕΛΜΕ, να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί κι αυτό να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Πρότειναν η Περιφερειακή Διεύθυνση να κοινοποιήσει τα κενά τις επόμενες ημέρες, πριν τη β΄ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών, και να έχουν το δικαίωμα με αίτησή τους να τοποθετηθούν σε αυτά συνάδελφοι που είχαν συμπεριλάβει στις αιτήσεις πρόσληψής τους την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το αίτημα τους υποστήριξαν και οι ΕΛΜΕ.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, μετά από έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε να ζητήσει εγγράφως από το Υπουργείο να εγκρίνει τα ολιγομελή που είναι μοναδικά στην περιοχή τους, που είναι στην Δ τάξη των εσπερινών, αυτά στα οποία έχουν εγγραφεί 7 μαθητές, αυτά στα οποία  έχουν εγγραφή 5 μαθητές και είναι ολιγομελή της Γ΄ τάξης, τα ολιγομελή στα απομακρυσμένα ΕΠΑΛ Σταυρού, Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων, Βασιλικών και Επανομής, αυτά που είναι ολιγομελή στο νεοϊδρυθέν Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Σχετικά με το αίτημα των συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής δήλωσε ότι συμφωνεί και κάλεσε τους αναπληρωτές και εκπροσώπους των ΕΛΜΕ σε νέα συνάντηση ώστε να βρουν τον τρόπο για την υλοποίησή του.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ απαιτούν από το Υπουργείο Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για τα ολιγομελή και να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Καλούν τους συναδέλφους στα ΕΠΑΛ να μην εφησυχάζουν και από κοινού με τους  μαθητές και τους γονείς του σχολείου τους με αγωνιστικό τρόπο να διεκδικήσουν την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR