Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                  ΘΕΣ\ΝΙΚΗ 10/10/ 2019
Πρ. Κορομηλά 51 τκ 54622                                   
 e-mail:  gelmeth3@gmail.com
τηλ. Επικοινωνίας 6978300483  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
 https://www.efsyn.gr/sites/default/files/images/2019/10/kethea-diamartiria-1.jpg
Mε μια αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ ) η κυβέρνηση της ΝΔ  παρεμβαίνει στη λειτουργία του Kέντρου Θεραπείας Eξαρτημένων Aτόμων (ΚΕΘΕΑ) και επιχειρεί  να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ,ορίζοντας ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το Δ.Σ. του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του. 

Πρόκειται για βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και να καταργήσει το κεκτημένο ,μέσα από αγώνες, δημοκρατικό δικαίωμα του KEΘEA να διοικείται από ένα Δ.Σ. με μέλη άμισθα και εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μελών του, δηλαδή εκείνων που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματά του, των γονέων, των εργαζομένων και των εθελοντών του. 
 Με την ΠΝΠ αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών .Το ΚΕΘΕΑ, επί σειρά ετών , με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.

Το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα και βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο.
 Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης .Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές και  υπονομεύει πλήρως το έργο του. 

Με τη γραφειοκρατική, συγκεντρωτική πολιτική της η κυβέρνηση αφαιρεί απροκάλυπτα το δικαίωμα ψήφου των άμεσα εμπλεκόμενων στον οργανισμό,   απαξιώνει τα προγράμματα απεξάρτησης, παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων,  βάζει εμπόδια στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

 Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Παράλληλα αποτελεί προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της δημόσιας υγείας.
Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. 


Καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και αυταρχική παρέμβαση της κυβέρνησης ,με την οποία επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ
Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση
Απαιτούμε:
  • Να ανακληθεί άμεσα η προκλητική αυτή απόφαση παρέμβασης στο ΚΕΘΕΑ.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                                  ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR