Ads 468x60px

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2024 Ε.Σ.Ε.Θ

   

Λάβαμε από την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης  και σας προωθούμε συνταξιοδοτικό οδηγό εκπαιδευτικών.


 ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (Ε.Σ.Ε.Θ.)

enosisyntekp@gmail.comhttps://eseth2022.blogspot.com/

fb:Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης 

τηλ. Επικοινωνίας: 6976281776 - 6972916790


ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


 

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών τη φετινή χρονιά;

Για το σχολικό έτος 2023-2024 οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης  από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12/2/2024 και θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των (αιτούντων/-ουσών) εκπαιδευτικών στις 31-8-2024.


Τι ισχύει για τις αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών; 


1.Οι αιτήσεις παραίτησης υποβάλλονται, γίνονται αποδεκτές και λύεται η υπαλληλική σχέση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 - ΦΕΚ τ. Α΄ 26/9-2-2007). 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού:

 «Η παραίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί αν κατά την υποβολή της εκκρεμεί ποινική δίωξη για πλημμέλημα από τα αναφερόμενα στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 ή για κακούργημα ή πειθαρχική δίωξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή αν η ποινική ή πειθαρχική δίωξη ασκηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης παραίτησης και πριν την αποδοχή της. Στην περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης μετά την υποβολή αίτησης παραίτησης, εφόσον η πειθαρχική υπόθεση δεν εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό εντός έξι (6) μηνών, ο υπάλληλος δικαιούται να υποβάλει νέα αίτηση παραίτησης κατά τους όρους του παρόντος άρθρου».  

και  «Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλονται μετά την πρώτη εργάσιμη που έπεται του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου,καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Αίτηση παραίτησης μόνιμου/μόνιμης εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουρίου μέχρι και  την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση, στις 31 Αυγούστου». 

Μετά τα παραπάνω, αιτήσεις για παραίτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), που θα υποβληθούν από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης :

Από 1ης Φεβρουρίου μέχρι και  την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου 2024, θα γίνουν αποδεκτές από την Υπηρεσία/ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  και θα λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση στις 31-8-2024 (τελευταίος μήνας εργασίας και μισθοδοσίας, ο Αύγουστος του 2024). 


Μπορεί να γίνει ανάκληση της αίτησης παραίτησης;


Ανάκληση της αίτησης παραίτησης, λόγω μη ύπαρξης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορεί να κατατίθεται (στην οικεία Δ/νση Εκπαίδευσης όπου κατατέθηκε η αίτηση παραίτησης) μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 148 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), π.χ. αίτηση που έχει υποβληθεί στις 1-2-2024 μπορεί να ανακληθεί ως και τις 1-3-2024 ή αίτηση παραίτησης που κατατέθηκε στις 12/2/2024 μπορεί να ανακληθεί μέχρι και στις 12/-3-2024.


Υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως υποβολής αίτησης παραίτησης; 


Και φέτος, θα θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της υποβολής των αιτήσεων παραίτησης και με ηλεκτρονικό τρόπο. Επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν οι υπεύθυνες δηλώσεις (αιτήσεις)  γίνουν ηλεκτρονικά θα πρέπει και να υποβάλλονται εντός των ίδιων ορισθεισών  προθεσμιών. Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (σχετ. αρ. 28 παρ. 2α ν. 4186/2013 (Α΄ 193)).


Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε την αίτηση;


Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση,θα πρέπει να ζητούν να παραιτηθούν από την Υπηρεσία και όχι να συνταξιοδοτηθούν, αφού η αίτηση για συνταξιοδότηση έπεται της λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Η αποδοχή της αίτησης παραίτησης από την Υπηρεσία, θα γίνει αυτοδίκαια (εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα, Ν. 3528/2007 και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 58 του Υπαλληλικού Κώδικα), και η υπαλληλική σχέση θα λυθεί στις 31-8-2024, χωρίς ωστόσο η ανωτέρω αποδοχή να κατοχυρώνει απαραίτητα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άμεση καταβολή της σύνταξης. Για τον λόγο αυτό και ειδικότερα για την αποφυγή φαινομένων ανάκλησης παραιτήσεων που θα γίνουν αποδεκτές, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παραιτηθούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου-απαιτούμενο όριο ηλικίας), και άμεσης καταβολής της σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση η όποια επιλογή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και ουσιαστικής ενημέρωσης! Συνεπώς, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει πολλές μεταβολές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις και ως εκ τούτου κάθε εκπαιδευτικός αποτελεί μία ξεχωριστή συνταξιοδοτική περίπτωση κρίνεται απαραίτητο πριν την υποβολή της αίτησης παραίτησης οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν  προκειμένου να είναι σίγουροι πως έχουν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.


Τι γίνεται σε περίπτωση πλάνης ως προς τη συνταξιοδότηση; 


Σημειώνουμε, ότι η αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, πέραν της λύσης της υπαλληλικής σχέσης των υπαλλήλων, αφορά αποκλειστικά στη διεκπεραίωση των διαδικασιών, τη σύνταξη και αποστολή στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. των φακέλων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότησή τους  και όχι στη διαβεβαίωση των ενδιαφερόμενων περί της πλήρωσης ή όχι των προϋποθέσεων για την καταβολή της σύνταξης και παροχή οικονομικών στοιχείων αυτής.

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 4, παρ. 10, περ. α και β του Ν. 4151/2013, ρυθμίζεται η επαναφορά στην Υπηρεσία μετά από αίτηση του υπαλλήλου που παραιτήθηκε από πλάνη περί τα πράγματα που δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξης του, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων. Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την Υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή δε λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές για αυτό. Το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα δύο έτη!


Ο χρόνος, μέχρι τις 31/8/2024 για όλους τους εκπαιδευτικούς είναι συντάξιμος. Συνεπώς, το εκάστοτε απαιτούμενο όριο ηλικίας, αρκεί να συμπληρώνεται μέχρι και το τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που συνταξιοδοτείται ως μητέρα/πατέρας ανήλικου τέκνου, στα 58 και 5 μήνες (κατοχύρωση το 2011και γέννηση το 1965), εφόσον συμπληρώσει το όριο ηλικίας το Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί να υποβάλει αίτηση το Φλεβάρη και να έχει έναρξη συνταξιοδότησης από 1/9 του εκάστοτε έτους.


Τι ισχύει για τις Αυτοδίκαιες απολύσεις εκπαιδευτικών; 


Μετά την αντικατάσταση της παρ. 1 του άρθ. 155 και την κατάργηση της παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 ), οι υπάλληλοι απολύονται πλέον αυτοδίκαια μόνον με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους (άρθ. 59 του Ν. 4369/2016). Το δικαίωμα όμως παραίτησης των υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 148 του Υπαλληλικού Κώδικα, και του Ν.4386/2016 για τους εκπαιδευτικούς, δεν αίρεται. Συνεπώς, την επομένη της λήξης του διδακτικού έτους 2023-2024, δηλαδή από 1-7-2024, θα απολυθούν μόνον όσοι εκπαιδευτικοί γεννήθηκαν το έτος 1956 (ανεξαρτήτως του μήνα γέννησης), ενώ οι γεννηθέντες το έτος 1957 θα απολυθούν με τη λήξη του διδακτικού έτους 2024-2025 (1-7-2025), αφού ως ημερομηνία γέννησης, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης (οι εκπαιδευτικοί απολύονται αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στην ως άνω περίπτωση (γεννηθέντες το έτος 1956) θα ενημερωθούν με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις εντός του Φεβρουαρίου. Είναι σαφές ότι οι  γεννηθέντες το 1956 εκπαιδευτικοί διανύουν πλέον το 68ο έτος της ηλικίας τους το 2024!         


Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την παραίτηση των εκπαιδευτικών;


Α. Αίτηση

Για απονομή κύριας σύνταξης, επικουρικών συντάξεων και ασφαλιστικής παροχής (εφάπαξ).

Υποβάλλεται εις τετραπλούν και επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη σύνταξη. Στην ως άνω αίτηση θα πρέπει να δηλωθεί το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, για το Ταμείο Πρόνοιας.


Β. Απαραίτητα δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση :

1) Πρόσφατο Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (εις πενταπλούν)

2) Πιστοποιητικό τύπου Α΄ (μόνο για τους άντρες) εφόσον δεν υπάρχει στο προσωπικό μητρώο (εις διπλούν)

3) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και των δύο όψεων (εις πενταπλούν)

4) Φωτοαντίγραφο Εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος ή άλλου αποδεικτικού μέσου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ. (εις πενταπλούν)

5) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού (με πρώτο το επώνυμο του συνταξιούχου) που επιθυμείτε να πιστώνεται η σύνταξή σας. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο IBAN (International Bank Account Number) μπορείτε να τον μάθετε από το υποκατάστημα της Τράπεζας όπου ανοίξατε τον λογαριασμό σας (εις πενταπλούν)

6) Φωτοαντίγραφα αποδεικτικών στοιχείων ΑΜΚΑ και Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ), από ασφάλιση που προηγήθηκε του διορισμού στο Δημόσιο (εις πενταπλούν)

7) Πιστοποιητικό εκπαιδευτικού ιδρύματος φοίτησης των παιδιών που σπουδάζουν (εις διπλούν)

8) Σε περίπτωση Διαζυγίου: Το διαζευκτήριο & Δικαστική απόφαση επιμέλειας παιδιών αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή ενήλικα που σπουδάζουν (εις διπλούν)

9) Σε περίπτωση που υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής (για αναπηρία 67% και άνω) είτε του συνταξιούχου είτε κάποιου μέλους της οικογενείας του, καλό είναι να προσκομίζεται (εις διπλούν)

10) Σε περίπτωση Αναγνώρισης Προϋπηρεσίας ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983 που έχει πληρωθεί από τους ίδιους, αποδείξεις από τα αντίστοιχα ταμεία (εις τριπλούν)

11) Σε περίπτωση Διαδοχικής Ασφάλισης ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1-1-1983: Βεβαιώσεις από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς (εις τριπλούν)

12) Για τις περιπτώσεις αναγνώρισης προϋπηρεσιών ιδιωτικού τομέα, στρατιωτικής θητείας, προσόντος διορισμού, πλασματικού χρόνου παιδιών, ετών σπουδών κλπ., θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τις σχετικές πράξεις ή τους αριθμούς πρωτοκόλλου υποβολής των αιτήσεων, στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική πράξη, καθώς και βεβαίωση για το υπόλοιπο ή την εξόφληση των οφειλών της αναγνώρισης.


Τι ισχύει για τις παραιτήσεις μέσω ΚΥΣΠΕ; 


Μετά την την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου 2024, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, θα γίνουν αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΚΥΣΠΕ, για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημοσίων Νοσοκομείων, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να επικαλούνται σε αυτή την περίπτωση προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους αλλά μόνο λόγους υγείας ή οικογενειακούς! 

Σημειώνεται ότι οι παραιτήσεις για λόγους υγείας δεν έχουν κανένα από τα συνταξιοδοτικά ευεργετήματα της απόλυσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 153 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 - ΦΕΚ τ. Α’ 26/9-2-2007), για σωματική ή πνευματική ανικανότητα και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι / ες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/ές ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και άμεσης καταβολής της σύνταξης. 

Η υπαλληλική σχέση λύεται με την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης στον ενδιαφερόμενο. Αν η απόφαση αυτή δεν κοινοποιηθεί μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης, η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδίκαια με την πάροδο του εικοσαημέρου από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (άρθρο 156 του Υπαλληλικού Κώδικα). 


Ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε αυτή την περίπτωση; 


Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις είναι τα ακόλουθα: 


Α. Δικαιολογητικά που εκδίδονται από την ΥΠΗΡΕΣΙΑ 


1) Διαβιβαστικό της αίτησης της/του εκπαιδευτικού, στο οποίο μεταξύ άλλων πρέπει απαραιτήτως να βεβαιώνεται η παρακώλυση, ή μη, της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραίτησης και λύσης της υπαλληλικής σχέσης της/του εκπαιδευτικού. 


2) Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών (Π.Υ.Μ.), το οποίο θα πρέπει είναι πλήρες και να αναγράφονται: 

Ο αριθμός μητρώου, 

Η ημερομηνία γέννησης, 

Η Υπουργική Απόφαση και το Φ.Ε.Κ. διορισμού, 

Η ορκωμοσία, 

Η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, 

Η ημερομηνία μονιμοποίησης, 

Η τελευταία βαθμολογική κατάταξη, 

Οι κατατάξεις σε Μισθολογικά Κλιμάκια (Μ.Κ.) σύμφωνα με τις μισθολογικές διατάξεις που ίσχυαν κάθε φορά, 

Ο συνολικός χρόνος της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη (θα πρέπει να αναφέρονται και οι ημερομηνίες που είχε προσφερθεί η συγκεκριμένη προϋπηρεσία), 

Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας μέχρι και την ημέρα υποβολής της αίτησης παραίτησης, 

Ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών, 

Ο χρόνος της υπηρεσιακής άδειας με ή χωρίς αποδοχές,

Στην υπηρεσιακή άδεια με αποδοχές αν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις εκ του νόμου {άρ.58 του Ν.3528/2007(26 Α΄) και του άρ.9 του Ν.2986/2002 (24 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει}. 

Η διευκρίνιση ότι «δεν έχει επιβληθεί ποινή, και δεν εκκρεμεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη σε βάρος του/της εκπαιδευτικού και, συνεπώς, πληρούνται οι προϋποθέσεις παραίτησης και δεν συντρέχουν οι λόγοι που περιγράφονται στην παρ.2 του άρθρου 148 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 – Φ.Ε.Κ.26τ. Α΄/9-2-2007)». 


3) Βεβαίωση Ελέγχου Γνησιότητας Δικαιολογητικών [σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 28 του Ν.4305/2014], στην οποία θα αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι «από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα δικαιολογητικά είναι γνήσια». 

ΠΡΟΣΟΧΗ: αίτηση παραίτησης που δε συνοδεύεται από την ανωτέρω βεβαίωση δεν μπορεί να εισαχθεί στο αντίστοιχο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ / ΚΥΣΔΕ). 


Β. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τις/τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 

1) Αίτηση της /του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση που ανήκει οργανικά και διαβιβάζεται με σχετικό έγγραφο από τη Διεύθυνση στα αρμόδια Τμήματά μας και όχι από την ίδια ή τον ίδιο εκπαιδευτικό μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι η/ο εκπαιδευτικός στην αίτηση παραίτησης θα πρέπει να γράφει για ποιο λόγο ζητά να παραιτηθεί από την Υπηρεσία σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις π.χ. για λόγους υγείας ή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, και όχι για λόγους συνταξιοδότησης, ή για προσωπικούς λόγους ή επαγγελματικούς λόγους, κλπ. 

2) Υπεύθυνη Δήλωση της /του εκπαιδευτικού, στην οποία αναγράφονται: 

οι επικαλούμενοι λόγοι (υγείας ή οικογενειακοί) 

το έτος έναρξης πρώτης ασφάλισης 

αν γνωρίζουν, ή όχι, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και 

την άμεση καταβολή της σύνταξής τους μετά τη λύση της υπαλληλικής τους σχέσης. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω ύπαρξης φαινομένων ανάκλησης παραίτησης εκπαιδευτικών που θεμελιώνουν μεν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να τους καταβάλετε άμεσα η σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνουν το απαραίτητο όριο ηλικίας για την καταβολή της. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι συνταξιοδοτικές διατάξεις είναι πολλές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για τις/τους εκπαιδευτικούς ισχύουν ειδικές διατάξεις, προτείνεται οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να απευθύνονται στο Γ.Λ.Κ. ή στον Ε.Φ.Κ.Α. (προσκομίζοντας πρόσφατο πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών και βεβαίωση αποδοχών του τρέχοντος μήνα) προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. 

3)Στην περίπτωση αίτησης παραίτησης για λόγους υγείας υποβάλλονται δικαιολογητικά από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ή από την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή (Α.Σ.Υ.Ε.) όταν πρόκειται για ειδικές παθήσεις. 

4) Στην περίπτωση αίτησης παραίτησης για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, αναγράφονται υποχρεωτικά (στη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση) οι επικαλούμενοι λόγοι και υποβάλλονται δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση εργασίας συζύγου σε άλλη πόλη/χώρα, κλπ.) που να αποδεικνύουν τους παραπάνω λόγους. 


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4305/2014 (άρθ. 28), η Υπηρεσία υποχρεούται να προβεί αυτεπάγγελτα σε έλεγχο γνησιότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για διορισμό, πρόσληψη ή εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση, δικαιολογητικών (σχετική και η υπ’αριθμ. 31792/8-12-2014 εγκύκλιος του Υπουργείου Δ.Μ.Η.Δ.).


Τι ισχύει για την αυτοδίκαιη παραίτηση λόγω κατοχής δεύτερης θέσης στο Δημόσιο και σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας; 


Σχετικά με την πρώτη περίπτωση εκπαιδευτικός που διορίζεται σε δεύτερη θέση και αποδέχεται το διορισμό του θεωρείται ότι παραιτείται αυτοδίκαια από την πρώτη θέση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35, παρ. 3 του Υπαλληλικού Κώδικα . 

Παράλληλα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 153 του Υπαλληλικού Κώδικα, ο υπάλληλος απολύεται ύστερα από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αν διαπιστωθεί σωματική ή πνευματική ανικανότητα, σύμφωνα με τα άρθρα 100, 165 και 167 του Υπαλληλικού Κώδικα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού από Δευτεροβάθμια ή Ειδική Υγειονομική Επιτροπή.

Αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την απόλυση εκπαιδευτικών λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας είναι το οικείο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Η σχετική πράξη εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων αρμόδιο είναι το οικείο Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων αρμόδιο είναι το Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Σημειώνεται ότι για τους εκπαιδευτικούς που απολύονται για το λόγο αυτό, ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


Τι ισχύει για την εξαγορά πλασματικών ετών; 


Για την εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων απαιτούνται 15 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος αυτός υπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης. Για την εξαγορά πλασματικών ετών σπουδών απαιτούνται 12 έτη ασφάλισης είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αναγνώριση χρόνου σπουδών μπορεί να γίνει και να υπολογιστεί για θεμελίωση μετά την 01-01- 2011. Για τις περιπτώσεις αναγνώρισης προϋπηρεσιών ιδιωτικού τομέα, στρατιωτικής θητείας, προσόντος διορισμού, πλασματικού χρόνου παιδιών, ετών σπουδών, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να προσκομίζουν τις σχετικές πράξεις ή τους αριθμούς πρωτοκόλλου υποβολής των αιτήσεων.  

Για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίστηκε το ποσό της εξαγοράς. Η αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά σε καμία περίπτωση μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Το κόστος εξαγοράς από 01/01/2020 είναι, πλέον, για τους δημοσίους υπαλλήλους 20% επί των συντάξιμων αποδοχών (βασικός μισθός και τυχόν επίδομα θέσης ευθύνης). Για όσους/όσες είχαν υποβάλει σχετική αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών μέχρι και το 2016 το κόστος εξαγοράς ανέρχεται στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών και προσαυξάνεται για τα επόμενα έτη. Το ποσό εξαγοράς μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε ακέραιο έτος εξαγοράς δηλαδή εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εάν ένας/μία εκπαιδευτικός επιθυμεί να εξαγοράσει 2 πλασματικά χρόνια, θα έχει έκπτωση 4%, ενώ αν θέλει 3 χρόνια τότε είναι η έκπτωση 6% και ούτω καθεξής. Μπορεί και με αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις με το συνολικό αριθμό των μηνών πλασματικής ασφάλισης που αναγνωρίζονται με παρακράτηση από τη σύνταξη (ν.4425/2016, άρθρο 1).

Ο μέγιστος χρόνος εξαγοράς πλασματικών χρόνος είναι:α) 4 έτη για όσους/ες θεμελιώνουν το 2011 β) 5 έτη για όσους/ες θεμελιώνουν το 2012 γ) 6 έτη για  έτη για όσους/ες θεμελιώνουν το 2013 δ) 7 έτη για όσους/ες θεμελιώνουν το 2014. στον μέγιστο χρόνο εξαγοράς συμπεριλαμβάνονται σπουδές και στρατιωτική θητεία, όχι όμως τα παιδιά. Ο χρόνος εξαγοράς για παιδιά προστίθεται επιπλέον στο μέγιστο χρόνο εξαγοράς. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί, σε 2 επιπλέον έτη για το δεύτερο παιδί και σε 2 επιπλέον για το τρίτο παιδί ( μάχιμουμ 5 χρόνια). Από το 4ο και πάνω δεν αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος.


Ποιο το καθεστώς της προσωρινής σύνταξης; 


Η προσωρινή σύνταξη που θα καταβληθεί στους/στις αποχωρούντες εκπαιδευτικούς υπολογίζεται με το παλαιό καθεστώς καθώς δεν έχει ακόμη ανοίξει το σχετικό πλαίσιο ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στον ΕΦΚΑ ώστε να χορηγείται το 80% της σύνταξης. Έτσι η προκαταβολή της σύνταξης ισούται με το 50% των αποδοχών κατά τις 31/10/2011 ή με το 60% όταν είναι ο ασφαλισμένος τρίτεκνος ή πολύτεκνος. Από το ποσό αυτό αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη. Η προσωρινή σύνταξη ξεκινά από τις 10 του Οκτωβρίου του έτους που κατέθεσες την αίτηση συνταξιοδότησης. 


Πώς καθορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές; 


Ως συντάξιμες αποδοχές λογίζονται η εθνική σύνταξη, το ποσό της οποίας και μόνο εγγυάται το κράτος, και το οποίο ανέρχεται στα 426,17 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνεται ο Μ.Ο. των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου επί των οποίων έγιναν κρατήσεις για την κύρια σύνταξη από 01-01-2002 (έναρξη μηχανογράφησης) έως την ημερομηνία εξόδου από την υπηρεσία πολλαπλασιαζόμενες με τους συντελεστές αναπλήρωσης που ξεκινούν από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης, φτάνουν στο 20,68% για 25, στο 37,31% για 35 και καταλήγουν στο 50% για 40 έτη ασφάλισης.

Ενημερωτικά να αναφέρουμε πως τα σημερινά δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Με 35 χρόνια μονιμότητα το σύνολο κυρίας σύνταξη, επικουρικής και μετοχικού είναι καθαρά περίπου 1.250 ευρώ και με 40 χρόνια 1.450 ευρώ καθαρά.

  • Η εθνική σύνταξη για 20 χρόνια ασφάλισης  426,17 ευρώ.

  • Για να έχεις σύνταξη, δηλ. την κατώτερη, πρέπει να έχεις 15 χρόνια ασφάλισης και εθνική σύνταξη 426,17 ευρώ συν την ανταποδοτική, αλλιώς δε θεμελιώνεται καθόλου σύνταξη.

  • Η ανεργία δεν εξαγοράζεται για τους δημόσιους υπαλλήλους ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.



Μπορώ να αποχωρήσω με μειωμένη σύνταξη; 


Τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν έχουν αλλάξει με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παραμένουν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη μπορούν να αποχωρήσουν:

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος τους αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπληρώσουν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη στα 62 έτη.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη έχουν ποινή 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τον πίνακα 2 του ν.4336/2015. Η ποινή εφαρμόζεται στο ποσό της Εθνικής Σύνταξης (426,17) με ανώτατο όριο το 30%, δηλ. Τα 124,85€ και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό αυτό. Η μείωση της Εθνικής Σύνταξης που θα προκύψει θα είναι εφ’ όρου ζωής. Στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης, το ίδιο ποσοστό μείωσης (έως 30%) ισχύει και στην επικουρική σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ – πρώην ΤΕΑΔΥ) για τα έτη ασφάλισης έως 31-12-2014.


Τι ισχύει για την επικουρική σύνταξη; 


ΤΕΑΔΥ

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία, αρκεί πλέον και στο δημόσιο η θεμελίωση επικουρικής σύνταξης με 15ετία και δεν απαιτείται ούτε συμφέρει η εξαγορά πλασματικού χρόνου στο ΤΕΑΔΥ για προσαύξηση της σύνταξης

Για το πρώην ΤΕΑΔΥ και νυν ΕΤΕΑΕΠ η επικουρική σύνταξη ξεκινά από τα 110 ευρώ για 25 έτη ασφάλισης και  μπορεί να φτάσει έως και 250 ευρώ για 35 έτη. 1) Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης του/της εκπαιδευτικού έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45 για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών  που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης ( συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45). 2) Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης του/της εκπαιδευτικού έως 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Ουσιαστικά, για το διάστημα αυτό ο /η εκπαιδευτικός λαμβάνει άτοκη επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλει.


Μ.Τ.Π.Υ.

Ο εκπαιδευτικός θεμελιώνει δικαίωμα για μέρισμα αν 1) απομακρυνθεί από την υπηρεσία έχει 20 χρόνια συνολικής συμμετοχής στην ασφάλιση του ταμείου και δικαιωθεί σύνταξης. 2) απολυθεί από την υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας ή κατάργησης της θέσης κι έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής. 3) δικαιωθεί σύνταξης από το δημόσιο λόγω ανικανότητας σωματικής ή διανοητικής  που δεν οφείλεται στην υπηρεσία κι έχει 15 συνολική συμμετοχής. 4) δικαιωθεί σύνταξης από το δημόσιο λόγω ανικανότητας σωματικής ή διανοητικής  που  οφείλεται στην υπηρεσία  και συμπληρώνει με εξαγορά 15ετη συμμετοχή, ανεξάρτητα από το χρόνο συμμετοχής που έχει στο Μ.Τ.Υ.Π.

Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το μέρισμα είναι ίσο με το άθροισμα : α. Του 20% του βασικού μισθού με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας επί τα έτη συμμετοχής στην ασφάλιση του Ταμείου, διά 35, επί το συντελεστή προσαρμογής 0,8075 ( α΄ υπομέρισμα)και β. Του 20% των τυχών άλλων αποδοχών επί τα έτη συμμετοχής του εκπαιδευτικού στην ασφάλιση του Ταμείου για 35, επί το συντελεστή προσαρμογής 0,8075 ( β΄ υπομέρισμα) και  ξεκινά από 60 ευρώ για 25 έτη ασφάλισης, στα 30χρόνια το μέρισμα είναι 80ευρώ και φτάνει στα 115 ευρώ για 35 έτη. 



Τι ισχύει για την εφάπαξ παροχή; 


Η εφάπαξ παροχή (τ.ΠΤΔΥ) αποτελείται από το τμήμα που αντιστοιχεί για τα έτη ασφάλισης μέχρι την 31.12.2013 και για το τμήμα από 1.1.2014 όπου στην ουσία και με βάση το ν.4387/2016 έχουμε, επιστροφή εισφορών των υπαλλήλων και μάλιστα άτοκα, καθώς δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Για ένα εκπαιδευτικό που αποχωρεί με 25 έτη ασφάλισης το εφάπαξ προσεγγίζει τις 20.000 ευρώ, για 30 έτη τις 25.000 ευρώ και για 35 έτη ασφάλισης τις 31.000 ευρώ περίπου. Η μείωση στο εφάπαξ στα μνημονιακά χρόνια ήταν 45-50% περίπου. 

Πλέον στο δημόσιο δεν χρειάζονται 12,5 χρόνια εισφορ΄ων για να πάρει κάποιος/α το εφάπαξ. Μπορει ο οποιοσδήποτε να λάβει  εφάπαξ, που αναλογεί σε όσα χρονια εισφορών έχει καταβάλει. Για τη χορήγησή του απαιτείται η έκδοση της κύριας σύνταξη. Προβλέπεται πλέον και η προκαταβολή του 50% του εφάπαξ με την έκδοση της κύριας σύνταξης (ν. 4714/2020).

Προτεραιότητα απονομής εφάπαξ: α. Σε όσους/ες έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο 50% ( ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ) β. Στους δικαιούχους που έχου γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία γ. Σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με σοβαρές παθήσεις.


 



Ποιοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να φύγουν νωρίτερα από τα 62 στη σύνταξη.

Έως και 7 χρόνια νωρίτερα πριν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών, δηλαδή από τα 55 μπορούν να ανοίξουν φέτος την πόρτα της εξόδου προς την σύνταξη ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ η πλειοψηφία όλων όσοι διατηρούν θεμελιωμένα δικαιώματα από την μεταβατική περίοδο 2015 – 2021 οδηγούνται κοντά στα 62, δηλαδή στα 61 και 2 ή 6 μήνες.

1. Δημόσιο 35ετία (κατοχύρωση το 2010)

Οι ασφαλισμένοι/ες εκπαιδευτικοί (άνδρες και γυναίκες) που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τέκνων ή και στρατού αλλά και τα 58. Έτσι μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες, εφόσον αυτό το όριο έχει ήδη συμπληρωθεί ή συμπληρώνετε εντός του 2024.

Παράδειγμα

Εκπαιδευτικός συμπληρώνει εντός του 2021 τα απαραίτητα 35 χρόνια ασφάλισης και έχει γεννηθεί τον 2/1963. Κατοχύρωσε επομένως συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 61 και 6 μήνες που συμπληρώνει τον 8/2024. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τον Αύγουστο του 2024 κι έπειτα.

2. Δημόσιο 36ετία (κατοχύρωση το 2011)

Οι ασφαλισμένοι/ες εκπαιδευτικοί (άνδρες και γυναίκες) που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 36ετία με πλήρη σύνταξη, με κατοχύρωση το 2011 οπότε και επιτρέπονται οι εξαγορές πλασματικών ετών, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 36 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών σπουδών, τέκνων, στρατού κλπ αλλά και τα 58. Έτσι μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες εφόσον αυτό το όριο έχει ήδη συμπληρωθεί ή συμπληρώνεται εντός του 2024.

Παράδειγμα

Εκπαιδευτικός συμπληρώνει την 25ετία το 2011 και εντός του 2021 τα απαραίτητα 36 χρόνια ασφάλισης με εξαγορές και έχει γεννηθεί τον 6/1963. Κατοχύρωσε επομένως συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 61 και 6 μήνες που συμπληρώνει τον 12/2024. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2024 κι έπειτα.

3. Δημόσιο 37ετία

 Οι ασφαλισμένοι/ες εκπαιδευτικοί εφόσον είχε συμπληρωθεί 25ετία έως την 31/12/2010 είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας πλην όμως θα πρέπει η 37ετία να έχει συμπληρωθεί ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών (μόνο στρατού ή τέκνων) έως την 31/12/2021.

Έτσι ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει το αντίστοιχο όριο ηλικίας που έχει τεθεί με το ν. 4336/2015, δηλαδή το 61ο και 2 μήνες και μπορεί να αποχωρήσει με το εν λόγω όριο εφόσον το συμπλήρωσε ήδη ή θα το συμπληρώσει εντός του 2024.

Π.χ. εκπαιδευτικός συμπληρώνει εντός του 2021 τα απαραίτητα 37 χρόνια ασφάλισης και έχει γεννηθεί τον 8/1963. Συμπληρώνει δηλαδή τα 61 και 2 μήνες τον Οκτώβριο του 2024 οπότε και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τότε και στο εξής.

Πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο

Οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με πρόωρη / μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31/12/2012 και το όριο ηλικίας ως την 31/12/2022.

Έτσι :

  • Οι γυναίκες (μόνο) που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

  • Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

  • Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 57 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

Σε όλες τις περιπτώσεις που το εν λόγω όριο ηλικίας συμπληρώνετε ΜΕΤΑ την 1/1/2023 τότε για τη λήψη πρόωρης / μειωμένης σύνταξης θα πρέπει να συμπληρωθεί το 62ο έτος της ηλικίας.

Παράδειγμα

Εκπαιδευτικός συμπληρώνει εντός του 2011 τα απαραίτητα 25 χρόνια ασφάλισης και έχει γεννηθεί τον 2/1966. Κατοχύρωσε επομένως συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 56 που συμπληρώνει τον 2/2022. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πρόωρη / μειωμένη σύνταξη οποτεδήποτε το επιθυμεί και φυσικά εντός του 2024.

Γονείς ανηλίκων τέκνων

Μια μεγάλη κατηγορία εξόδου πριν από τα γενικά όρια ηλικίας είναι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο. 

1) Σύμφωνα με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο ( ν. 3865/2010) μια μητέρα με ανήλικο τέκνο μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 50 ετών, αν είχε θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 ( δηλ. 25 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης ) με δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών χρόνων μόνο για τα παιδιά για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 25 χρόνων. Το δικαίωμα αυτό δε μπορούσε και δε μπορεί να ασκηθεί από τον πατέρα ( παρά την 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί όπως συμβαίνει και με τους τρίτεκνους πατέρες που είχαν 20ετία το 2010).

2) Όσοι θεμελιώνουν ( και οι δύο γονείς) δικαίωμα σύνταξης το 2011( δηλ. 25 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης ) μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 55 ετών. Η θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης μπορούσε να γίνει και για τους δύο περιπτώσεις με εξαγορά θητείας ( θητείας, σπουδών και παιδιών). Η εξαγορά απαιτούσε 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία για αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών και 12ετή για αναγνώριση χρόνου σπουδών. Όλα αυτά ισχύουν εφόσον οι γονείς των ανηλίκων συμπλήρωναν τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μέχρι και 18/8/2015. Συγκεκριμένα:

9. Δημόσιο με 25ετία

Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες  που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024 εφόσον συμπληρώνουν το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

  • Μητέρες εκπαιδευτικο (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 50 έτος της ηλικίας  τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).

Παράδειγμα:

Μητέρα ανηλίκου τέκνου εκπαιδευτικός με 25ετία το 2010 που συμπλήρωσε το 50ο έτος της ηλικίας της το 2014 μπορεί άμεσα να αποχωρήσει επομένως έχει δυνατότητα συνταξιοδότησης το 2024.

Παράδειγμα:

Μητέρα ανηλίκου δημοτική υπάλληλος με 25ετία το 2010 που γεννήθηκε τον 12/1966 συμπλήρωσε το 50ο έτος της ηλικίας της το 2016 μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών που συμπλήρωσε το 2023. Επομένως μπορεί να αποχωρήσει το 2024.

  • Γονείς (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες (μόνο γυναίκες)  που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016(γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).

Παράδειγμα

Εκπαιδευτικός πατέρας ανηλίκου με 25ετία το 2011 που γεννήθηκε τον 12/1964 συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας του το 2016 και μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών που συμπλήρωσε το 2023. Επομένως μπορεί να αποχωρήσει μέσα στο 2024.

  • Γονείς (άνδρες - γυναίκες) εκπαιδευτικοί που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 55 έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).

Παράδειγμα

Εκπαιδευτικός πατέρας ανηλίκου με 25ετία το 2012 που γεννήθηκε τον 12/1963 συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας του το 2018 και μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 61 ετών που θα συμπληρώσει τον 12/2024.


 Τρίτεκνοι σε Δημόσιο με 20ετία

  • Τρίτεκνες και άνω μητέρες εκπαιδευτικοί (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα)  που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 20ετία μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024 καθώς το δικαίωμα ασκείται χωρίς όριο ηλικίας.

  • Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες - γυναίκες) εκπαιδευτικοί (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).

  • Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες - γυναίκες) εκπαιδευτικοί που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).


                           

 ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (Ε.Σ.Ε.Θ.)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR