Ads 468x60px

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ( 2-10-2024)

 


Γ΄ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                                                 Θεσσαλονίκη 2/10/2024 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης





ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ! 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 

 Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ 


Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σφραγίζεται από τη μια από  την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας , στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο και από την άλλη από την κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή που μεγαλώνει , από τον αγωνιστικό αναβρασμό και τις μαζικές κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. 


Η κυβέρνηση της ΝΔ ,βιάζεται να πετύχει τους στόχους του κεφαλαίου-ΕΕ-ΟΟΣΑ για κερδοφορία και άνοιγμα νέων αγορών, να ξεζουμίσει ό, τι έχει απομείνει από μισθούς, ελεύθερο χρόνο, δημόσια αγαθά, υπηρεσίες, να τσακίσει κάθε εργατικό κεκτημένο και δικαίωμα με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα πεδία, εμπλέκει όλο και ενεργητικότερα τη χώρα στους  επικίνδυνους για το λαό μας ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Ισραήλ και την Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο  “στο σπίτι μας” ενώ το τεράστιο κόστος των εξοπλιστικών δαπανών σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά της λιτότητας στο λαιμό των εργαζόμενων .Με την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, τις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων, τον έλεγχο των ΜΜΕ και της δικαστικής εξουσία και αξιοποιώντας  την απουσία στοιχειώδους  αστικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης καθώς και την εργοδοτική-κυβερνητική ΓΣΕΕ και τον συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής σε ΑΔΕΔΥ ,  ΟΛΜΕ, ΔΟΕ,   επιχειρούν να επιβάλουν τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Σ ΄αυτή τη συγκυρία γεννιέται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, να βγει στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις, για να ηττηθεί η πολιτική τους.! Με ένα κοινωνικό μέτωπο αγώνα σύγκρουσης και ανατροπής που θα τους χαλάσει τα σχέδια. Το  εκπαιδευτικό κίνημα με τα σωματεία του μπροστά , μέσα από τις ΓΣ τους να διατρανώσει τη θέληση του να είναι η φετινή χρονιά, χρονιά αποφασιστικού αγώνα και νίκης. 


ΜΙΣΘΟΙ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ,ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 

Με το «νέο μνημόνιο” μέσω ταμείου ανάκαμψης ,τη  «δημοσιονομική σταθερότητα ,τα  ματωμένα πλεονάσματα και  την οικονομία του πολέμου, η κυβέρνηση –επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα, με  την   πολιτική της βαριάς λιτότητας να συνεχίζεται. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αυξήσεις στους μισθούς που αντιστοιχούν για το 2025 12 € καθαρά,  το 2026 σε 24 ευρώ και το ίδιο για το 2027, αποτελούν εμπαιγμό. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι η μικρότερη στην Ευρώπη. Οι εκπαιδευτικοί, συνολικά ο λαός γονατίζει από τις «τιμές φωτιά» σε τρόφιμα, ρεύμα, ενέργεια, ενοίκια και η απάντηση της κυβέρνησης είναι η φορολογική αφαίμαξη για τους εργαζόμενους και οι φοροαπαλλαγές σε εργολάβους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, τη στιγμή που πάνω από 6 δις το χρόνο δαπανούνται για στρατιωτικό εξοπλισμό. και τα κέρδη των επιχειρήσεων μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εκτιναχθεί στο 300%.

 Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλη η κοινωνία, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μισθούς μνημείο ντροπής: 776 ευρώ στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό με ΜΚ1, περίπου 1.000 ευρώ στη μεγάλη πλειονότητα του κλάδου και 1.350 ευρώ ο καταληκτικός μισθός. Οι όποιες αυξήσεις σε επιδόματα για τα στελέχη εκπαίδευσης συνοδεύονται με προαπαιτούμενο την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με προμετωπίδα την αξιολόγηση και την εξοικονόμηση προσωπικού.

Σε οποιαδήποτε καταστροφή και έγκλημα (π.χ. Τέμπη, πυρκαγιές, λειψυδρία) το μαγικό ραβδί την κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Με το κράτος να είναι βασικός εγγυητής για το μεγάλο πλιάτσικο των δημόσιων αγαθών, ξεπουλιούνται σε μια νύχτα από τη ΛΑΡΚΟ μέχρι αεροδρόμια, λιμάνια, δάση.  Προωθείται η επέκταση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε όλους του τομείς ακολουθώντας το πρότυπο της ΔΕΗ. Στην Υγεία η διάλυση του ΕΣΥ, το χτύπημα στη δημόσια υγεία συνεχίζονται με  ραγδαίο τρόπο. Με αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη - Γεωργιάδη η κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και τα σωματεία (κατάργηση 5νθήμερου και 6ήμερη εργασία, 13ωρη απασχόληση, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, κ.ά.) Όλα αυτά αποτελούν πλευρές μιας  βαθιάς αντιλαϊκής  πολιτικής  της  κυβέρνησης της Ν.Δ., της ΕΕ, και του κεφαλαίου, που βάζει πάνω από όλα το κέρδος των λίγων, δε μετράει η ζωή των πολλών. Η «ανάπτυξη» τους, η λεηλασία φύσης και ανθρώπων, οι ιδιωτικοποιήσεις, σκορπούν φτώχεια και θάνατο.

ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

Όλα τα παραπάνω έχουν την σφραγίδα της ΕΕ, ενώ η συνέχεια αυτής της πολιτικής είναι η «οικονομία πολέμου», όπως ξεδιάντροπα μας λένε οι ηγέτες της ΕΕ. Η Ελλάδα μπλέκει ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Η κυβέρνηση αυξάνει κι άλλο τους εξοπλισμούς, έχει  συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, συνεργάζεται με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, έχει εμπλοκή στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Για να αποδεχτεί ο λαός αυτή τη μοίρα ρίχνουν το δηλητήριο του εθνικισμού και παρουσιάζουν σαν «εχθρό» τους γείτονες λαούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ακόμα, η ρατσιστική βία με την οποία αντιμετωπίζονται πρόσφυγες και μετανάστες από το επίσημο κράτος, καθώς λιμενικό και αστυνομία  πνίγουν και δολοφονούν απροκάλυπτα πια, φέρνει ξανά στο προσκήνιο με ολοένα μεγαλύτερη ένταση την ακροδεξιά και τον φασισμό στην κοινωνία. Επιβάλλεται να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα κρατικά ρατσιστικά εγκλήματα, τις επαναπροωθήσεις  και τα εγκλήματα  σε βάρος μεταναστών (Πύλος κλπ), Ρομά και όλων των διαφορετικών.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δέχονται δριμύτατη επίθεση από  το καλοκαίρι με  ομοβροντία  μέτρων και  κεντρική αιχμή την αξιολόγηση  : μη αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιορίστων ,  απειλές και τα πειθαρχικά, δημοσιονομικός  κόφτης που υπαγορεύει  τις  μαζικές περικοπές\ συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και τις μετακινήσεις μαθητών, «σφαγή» των ολιγομελών σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ , χιλιάδες ακάλυπτα κενά.   Εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση, κλείνουν στην ουσία πάνω από 160 σχολεία! Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται και ως κόστος από την κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης .Οι  νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές  με τον νόμο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης ανοίγουν το δρόμο για την   παράδοση  στους επιχειρηματικούς ομίλους ολόκληρων τομέων της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο λεγόμενο «Ανοιχτό σχολείο ,κάθε λογής ιδιώτες θα αλωνίζουν και θα κερδοφορούν στα σχολεία αναλαμβάνοντας τον   επαγγελματικό προσανατολισμό, την «ενδοσχολική βία», την επιμόρφωση μας, την ειδική αγωγή σε παιδιά άνω των 15 ετών Με το  ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο η κυβέρνηση «μονιμοποιεί»  την τηλε-εκπαίδευση  ,συρρικνώνοντας   δραστικά  το σχολικό  δίκτυο των μικρών αρχικά  σχολείων σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές  και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ,καταργώντας ουσιαστικά το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση  και  εντείνοντας τις ανισότητες, υπονομεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. 

Στην πολύπαθη ΤΕΕ η «σφαγή» των λεγόμενων ολιγομελών δεν είναι τυχαία: μεθοδεύονται αφενός η είσοδος του ιδιωτικού τομέα  με λειτουργίες των ΕΠΑΛ και των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ)και αφετέρου το κλείσιμο των συστεγαζόμενων ΕΠΑΛ παρέχονται για πρώτη φορά κι από ιδιωτικούς φορείς. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς το ΥΠΑΙΘΑ αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες  κενά (18.000 γενική παιδεία και ειδική αγωγή) σε όλη την χώρα, ενώ εκατοντάδες παραμένουν τα κενά στη Β/θμια Εκπ/ση Δυτικής Θεσσαλονίκης (300) με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν τη συνέχιση της σκληρής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής σε βάρος του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών (αξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αυτονομία, ιδιωτικά ΑΕΙ, ισοτιμία πτυχίων κολεγίων και ΑΕΙ, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ,  κ.ά.) που προωθεί  η κυβέρνηση της ΝΔ , υλοποιώντας  με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η ιδιωτικοποίηση- επιχειρηματικοποίηση  του , το βάθεμα της ταξικότητας του, το χτύπημα των εργασιακών μας σχέσεων  θα επιταθούν και με νέες αλλαγές που ετοιμάζονται να προωθήσουν . (Εθνικό Απολυτήριο, επιλογή σχολείου από τους γονείς.) Επιδιώκουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα,(σχολείο–επιχείρηση,  φθηνό, ανταγωνιστικό, των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας), τους γονείς σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε άβουλους-υπάκουους κακοπληρωμένους υπαλλήλους, να απογειώσουν τους ταξικούς φραγμούς, να μεταλλάξουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της προς συντηρητική κατεύθυνση. 


  ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ! ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ!     ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΙΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ!


Το ΥΠΑΙΘΑ επιμένει στην αξιολόγηση, παρά τη σαφή απονομιμοποίησή της. Δώσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, παρόλες τις απειλές και τις προσφυγές στα δικαστήρια, σημαντικές μάχες για να μην εφαρμοστούν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης (σχολικής μονάδας,μέντορες\συντονιστές, ατομική αξιολόγηση). Τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει. Η σκυτάλη που μας παραδίδουν οι νεοδιόριστοι που αρνήθηκαν τις αξιολογήσεις είναι ισχυρή παρακαταθήκη.Ο  αγώνας να συνεχιστεί και φέτος, αλλά και να διευρυνθεί η εναντίωσή μας στην αξιολόγηση, μέχρι τη νίκη!

• Οι  δικαστικές αποφάσεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων επιβεβαιώνουν το δίκαιο του αγώνα του κλάδου για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων. Δικαιώνουν τις/τους νεοδιόριστες/ους και δίνουν νέα διάσταση στον αγώνα μας. Διοίκηση και ΠΥΣΔΕ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση, όπως ζητήθηκε εγγράφως από τις ΕΛΜΕ, να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν στην αυτοδίκαιη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων (2020, 2021 και 2022), χωρίς αξιολόγηση.  Αν δεν το κάνουν, τα μέλη του παρανομούν και εγκαλούνται για παράβαση καθήκοντος! Θα αντιμετωπιστούν με όλα τα νομικά (εξώδικο, δικαστικές προσφυγές) και συνδικαλιστικά μέσα!

• Να καταργηθεί η ατομική αξιολόγηση: Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών για απεργία – αποχή σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων! Υπογράφουμε όλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, την απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ από την ατομική αξιολόγηση, καθώς και της ΕΛΜΕ. Σήμερα είναι οι νεοδιόριστοι, αύριο είναι ο καθένας από μας. Αν αξιολογητής επιχειρήσει να μπει στην τάξη, δηλώνουμε συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που συνεχίζει να προκηρύσσει η ΟΛΜΕ. Η Γ ΕΛΜΕ –Θ κηρύσσει στάσεις εργασίας (μονόωρες, δίωρες, τρίωρες). 

• Η αυτοαξιολόγηση, όπως και οι  θεσμοί των ενδοσχολικών συντονιστών και μεντόρων, στρώνουν το έδαφος για την ατομική αξιολόγηση από τον Δ/ντή του σχολείου, τον σύμβουλο ειδικότητας και παιδαγωγικής ευθύνης. Το κομματικό όργιο στις επιλογές των διευθυντών με τα 20άρια στους “ημέτερους” κατά την αξιολόγησή τους, κάνει ξεκάθαρο το πόσο αντικειμενική και αξιοκρατική είναι αυτή η διαδικασία. Η μάχη κατά της αξιολόγησης είναι ενιαία και πρέπει να δοθεί σε όλες τις φάσεις και διαδικασίες της, χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις .

• Η απεργία αποχή και από τις τρεις αυτές διαδικασίες εφαρμόστηκε από την ΕΛΜΕ, σχολεία και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στη δύναμη της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ, όπως και από άλλες ΕΛΜΕ, βρίσκεται σε ισχύ και καλύπτει τους συναδέλφους.. Επιβεβαιώνουμε την συνέχιση της Απεργίας Αποχής  της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ από την ατομική αξιολόγηση, την αυτοαξιολόγηση (προγραμματισμός – ομάδες δράσης), καθώς και από  τους ιεραρχικούς  θεσμούς της αξιολόγησης (μέντορες – συντονιστές). Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στους εκπαιδευτικούς ομίλους δεν είναι υποχρεωτική, ούτε ο ηλεκτρονικός φάκελος.

• Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, για την κατάργηση των νόμων 4823/2021 και 4692/20 πρέπει να συνεχιστεί! Κάθε υποχώρηση διαμορφώνει αρνητικούς όρους για όλες τις διεκδικήσεις του κλάδου. Μια νέα κατάσταση θα  διαμορφωθεί με το μηχανισμό αξιολογήσεων, τους αξιολογητές και τα στελέχη εκπαίδευσης να διακηρύσσουν την υποταγή και με τους άνισους όρους στους μισθούς με τα πριμ παραγωγικότητας που προωθεί η κυβέρνηση.

Καλούμε και την ΟΛΜΕ και όσες ΕΛΜΕ δεν το έχουν ήδη κάνει, να προκηρύξουν απεργία αποχή από όλες τις μορφές αξιολόγησης και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τους μέντορες συντονιστές. 



Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια τρομοκράτησης, μέσω των διώξεων και πειθαρχικών εκπαιδευτικών που δηλώνουν απεργία αποχή από διαδικασίες της αξιολόγησης. Οι διώξεις αυξάνονται μπροστά στη νέα διάσταση που δίνουν στον αγώνα οι δύο δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης των νεοδιόριστων και του κινήματος για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων από εφετείο της Αθήνας και οι μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. ΥΠΑΙΘΑ και Διοίκηση, επειδή τέσσερα χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να επιβάλουν την αξιολόγηση, καταφεύγουν στην τρομοκρατία, τις απειλές και τον αυταρχισμό, προχωρούν με παράτυπες διοικητικές διαδικασίες σε διώξεις. Με απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους, να συνεχίσουμε την ενίσχυση των αγώνων, αλλά και όλους τους νομικούς τρόπους (εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις) σε ΔΔΕ και μέλη των ΠΥΣΔΕ που δεν μονιμοποιούν τους νεοδιόριστους, προχωρούν σε διώξεις, καθώς και άμεση διαγραφή τους από τα σωματεία μας. 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως πέρυσι που υπουργείο και διοίκηση  με τη βοήθεια πρόθυμων διευθυντών επιχείρησαν να δημιουργήσουν όρους τετελεσμένων για την  καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας (εφημερία και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ονόματα των εφημερευόντων στη διεύθυνση, αναπληρώσεις των ωρών εκπαιδευτικών που απουσιάζουν κ.α.) και με άμεσες παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ και των συλλόγων διδασκόντων πετύχαμε  τα σχέδια τους  να μην  προχωρήσουν, έτσι και φέτος με τις παρεμβάσεις μας στους συλλόγους , τους διευθυντές και τις ΔΔΕ  να σταματήσουμε τις επιδιώξεις τους ( αναπληρώσεις ωρών, ονόματα των εφημερευόντων στη διεύθυνση στην πλατφόρμα Τeachers , επιδίωξη  να  εμφανίσουν ως αποφάσεις των συλλόγων  παράτυπες αποφάσεις Διευθυντών σχολείων κλπ).  

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, χωρίς δεύτερη και τρίτη δουλειά, με ασφάλεια και όχι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Διαμορφώνουμε αιτήματα και διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στο ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής και απαιτούμε να μας δώσουν πίσω όλα όσα μας πήραν την περίοδο της κρίσης, μισθό, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράριο

•1.200 € καθαρά στον πρωτοδιόριστο με αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ για να ζούμε με αξιοπρέπεια αποκλειστικά από το μισθό μας. Να επανέλθουν 13ος και 14ος μισθός και να δοθεί το ΜΚ που μας αφαιρέθηκε. Αφορολόγητο στις 12.000 €. Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού να διαμορφωθεί 1 προς 2,5. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό.

•Κατάργηση του ν. 2738/99, παρωδία διαπραγματεύσεων ΣΣΕ.•Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου  για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

•Κατοχύρωση γνήσιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης (μισθό, σύνταξη, εργασία, κοινωνική ασφάλιση, διορισμούς). Ελεύθερες και γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλο το δημόσιο και σε όλα τα επίπεδα.  Όχι  στη συμμετοχή της ΟΛΜΕ σε ψευδεπίγραφο διάλογο. Στα καίρια θέματα να περιλαμβάνονται τα προ κρίσης αιτήματα του κλάδου, που ψηφίστηκαν σε Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και Προέδρων, διεκδικήθηκαν με πολλούς αγώνες, αλλά ανακόπηκαν από τις άγριες αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων.

 •Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων (’20, ’21, ’22), χωρίς αξιολόγηση. Να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσής τους. ΔΔΕ και ΠΥΣΔΕ να σταματήσουν να παρατυπούν!

•Κατάργηση των ν. 4823/2021 και 4692/20 για αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο!! Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για μέντορες, συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.

 •Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, ή στα 58 (για άνδρες) και στα 55 (για γυναίκες). Υπολογισμό της κύριας σύνταξης στο 80% του συνόλου των αποδοχών κατά το μήνα αποχώρησης. Αυτοδίκαιη αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας (χωρίς εξαγορά). Κατοχύρωση του δικαιώματος σύνταξης στα 25 χρόνια. Αυξήσεις στις συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου, Βρούτση, κ.ά.) Τριπλασιασμό του εφάπαξ για να επανέλθει στα όρια προ κρίσης. 

•Μέτρα κατά της ακρίβειας. Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, του ειδικού φόρου και του χρηματιστήριου ενέργειας.  Πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. 

Γενναία επιδότηση ενοικίου και συγκοινωνιακών μετακινήσεων. Άμεση ανέγερση από το κράτος κατοικιών εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές διορισμού και διάθεση υπαρχόντων κτηρίων για στέγασή τους.

•Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία-υγεία-ρεύμα-νερό-ασφάλιση-συγκοινωνίες-πολιτισμός αποκλειστικά δημόσια αγαθά για όλο τον λαό. 

•Όχι στην παράδοση της τεχνικής εκπαίδευσης στην αγορά και την φτηνή κατάρτιση. Όχι στην εμπορευματοποίηση και τη μαθητεία. Τεχνική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο ΥΠΑΙΘ. Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Να καταργηθεί ο νόμος Πιερρακάκη για την ΤΕΕ (Ν. 5082/24).

•Να επανέλθει το διδακτικό ωράριο στα όρια του 2013. 

  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Τώρα 20.000 χιλιάδες για φέτος μόνιμους διορισμούς στη Β/θμια.

•Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση, αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά και σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές (γενική παιδεία, ειδική αγωγή, ενισχυτική, ΕΠΑΛ, τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ, σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας).

• •Ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ που θα καλύψουν και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών που δημιούργησε η πανδημία.

•20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια  

•Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κάτεργο ταξικών φραγμών. Κατάργηση  εξεταστικών πλεγμάτων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA) και όχι σε νέα εξεταστικά πλέγματα, το Εθνικό Απολυτήριο.

•Όχι στις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στα σχολεία (ωράριο, εφημερίες, αναπληρώσεις, κ.ά.)

• Όλες οι κατηγορίες των τοποθετήσεων για μονίμους και αναπληρωτές με κριτήρια διαφάνειας και ισοτιμίας. Να σταματήσουν οι παρατυπίες της Διεύθυνσης και των κομματικά ελεγχόμενων ΠΥΣΔΕ. 

•Να σταματήσουν οι ταχύρυθμες τηλεπιμορφώσεις-διαλέξεις. Ουσιαστική ετήσια επιμόρφωση για όλους. 

•Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν τους ν. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Παλεύουμε για την ανατροπή και κατάργησή τους!

•Όλες οι εκλογές για Δ.Σ. σωματείων να γίνονται μόνο διά ζώσης. Όσον αφορά τις εκλογές για τα Υ.Σ. καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια επανάληψης της διαδικασίας του 2022 από κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ. Ακυρώνουμε τις ηλεκτρονικές εκλογές στην πράξη με αποχή από κάθε διαδικασία και δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια! Καλούμε όλες τις παρατάξεις και ενδεχόμενους μεμονωμένους υποψηφίους να μην καταθέσουν υποψηφιότητα.

• Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

•Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. 

•Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία,  οι επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. η εισβολή της Ρωσίας. Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΑΓΩΝΑ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και τις δυναμικές κινητοποιήσεις/δράσεις μας να αλλάξουμε τα δεδομένα με αποφάσεις για παρατεταμένο ενιαίο αγώνα! Να ανατρέψουμε το κλίμα αδράνειας και αναμονής που μας επιφυλάσσει η ηγεσία της ΟΛΜΕ, με τα σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ, όπως κάναμε στην αξιολόγηση και ξεπεράσαμε τις προδοσίες, τα «ήξεις αφήξεις», τα μπρος πίσω της ΟΛΜΕ και εμποδίσαμε αποφασιστικά τα σχέδια της κυβέρνησης! Απαντούμε στην εφ’ όλης της ύλης αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση με διεκδικήσεις που λύνουν προβλήματα στο σχολείο και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Με μορφές πάλης, ανυποχώρητου πολύμορφου αγώνα διαρκείας.

 Η Γ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ  αποφασίζει:

  • καταψηφίζει συνολικά το πλαίσιο, τα αιτήματα και την εικονική πρόταση αγώνα που προτείνει η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ. Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να συμβάλλουμε για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικά διαρκείας από τα σωματεία μας. Καλούμε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν αντίστοιχο πρόγραμμα αγώνα. 

•  προτείνει στη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ  ο κλάδος να προχωρήσει τη φετινή χρονιά σε πολύμορφο, παρατεταμένο και απεργιακό  αγώνα με το σύνολο των διεκδικήσεων μας  που  θα περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενημερώσεις, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, με ημερομηνία λήξης το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και τις εξετάσεις., που  η  συνέχιση και κλιμάκωση του θα καθορίζεται από τις Γ.Σ. Αγώνα με πανεκπαιδευτικό βηματισμό, που θα συναντηθεί με τους αγώνες των υγειονομικών που είναι σε εξέλιξη , με πρόταγμα την ανατροπή της πολιτικής για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό.

  • Με πρώτο απεργιακό βήμα 48ωρη απεργία στις 17 και 18/10. Την πρώτη ημέρα 17/10 που οι γιατροί έχουν 24ωρη απεργία κοινές συγκεντρώσεις σε  όλες τις πόλεις για παιδεία-υγεία και την δεύτερη ημέρα 18/10 πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. 

  • Αν η ΟΛΜΕ δεν αποφασίσει απεργία, στη Θεσ/νίκη με στάσεις εργασίας να συμμετέχουμε 17/10 σε συγκεντρώσεις των γιατρών και 18/10 σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση  στο Άγαλμα Βενιζέλου, 6.30μμ.

Νέες Γ.Σ. εκτίμησης και κλιμάκωσης του αγώνα αμέσως μετά την απεργία που θα αποφασίσουν δεύτερο απεργιακό βήμα ως τις 15/11, καθώς και δράσεις, κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο.

 Παρασκευή 4/10, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας του εκπαιδευτικού στις 5 Οκτώβρη, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια από κοινού ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ σε όλες τις πόλεις με αιχμή διώξεις, αυταρχισμό, μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων, κενά, συμπτύξεις, κ.ά.  Στη Θεσσαλονίκη οργανώνουμε συγκέντρωση των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ  στο ΥΜΑΘ στις 2μμ με στάσεις εργασίας (μονόωρες και δίωρες).

•  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με απεργία αποχή από όλες τις διαδικασίες (ατομική, μέντορες συντονιστές, αυτοαξιολόγηση) με συνεχείς επαναπροκηρύξεις της από ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ κάθε φορά που θα θεωρείται παράνομη. Στάσεις εργασίας από ΟΛΜΕ κι ΕΛΜΕ (1ωρες/2ωρες/3ωρες) αν αξιολογητές μπουν στην τάξη.  

• Την ημέρα που θα συνεδριάσει το ΠΥΣΔΕ για τις αιτήσεις των νεοδιόριστων που συνεχίζεται η κατάθεσή τους για την αυτοδίκαιη μονιμοποίησή τους, οργανώνουμε κινητοποίηση των ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή των νεοδιόριστων.

  • Σάββατο 5/10 συμμετέχουμε στην αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνεται από κοινού με παλαιστινιακές οργανώσεις στις 12μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου (Ψηφίστηκε απόφαση που θα αποσταλεί στα σχολεία).    

  • Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους 7 συναδέλφους της Δ ΕΛΜΕ-Θ, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Δ΄ ΕΛΜΕ, που κλήθηκαν για εξηγήσεις γιατί υπέγραψαν την απεργία αποχή του σωματείου τους για μέντορες συντονιστές, μετά από έγγραφη “ενημέρωση” από το Διευθυντή του σχολείου! Οργανώνουμε ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ κινητοποιήσεις στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας και σε ΥΜΑΘ και σε ΔΔΕ και ΠΔΕ. Κανένας μόνος του! 

•   Παρασκευή 11/10 προτείνουμε πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις διώξεις, την καταστολή και τον αυταρχισμό με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Απευθύνουμε κάλεσμα σε σωματεία, φοιτητές, γονείς, μαθητές. 

•   Απογευματινό Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών σωματείων στο κέντρο της πόλης μαζί με γονείς (αλλά και υγειονομικούς κ.ά. αγωνιζόμενους κλάδους) για προάσπιση δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικών αγαθών την εβδομάδα 7-11 Οκτώβρη

 Προτείνουμε οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ να οργανώσουν  εκδήλωση  στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΛΜΕ (1924-2024). Η εκδήλωση-συζήτηση με μέλη των σωματείων μας, συνταξιούχους συναδέλφους, και μάχιμους πανεπιστημιακούς για την ιστορία και τους αγώνες του κλάδου, που  να ολοκληρωθεί με συναυλία

Μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση με διώξεις και ποινικοποίηση των αγώνων των εκπαιδευτικοί που μάχονται, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ με αγωνιστές νομικούς και πανεπιστημιακούς για την καταπάτηση των δημοκρατικών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των σωματείων μας. 

•  Συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα, δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΛΜΕ.  

• Οργάνωση συγκεντρώσεων σε ΔΔΕ, ΠΔΕ, ΥΜΑΘ, με τα βασικά αιτήματα για διορισμούς /αναπληρωτές / διαφάνεια, ισότητα στις τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών και για να καλυφθούν όλα τα κενά. Κινητοποιήσεις σε ΔΔΕ και ΠΥΣΔΕ, ώστε να εκδώσουν πράξεις μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων.

•   Για την επιτυχία του αγώνα συμμετέχουμε και προωθούμε το συντονισμό των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR