Ads 468x60px

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 


 Γ΄ΕΛΜΕ-Θ                                                                                                Θεσσαλονίκη 6/3/2024 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

8Η ΜΑΡΤΗ: ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ 

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

7ΜΜ ΣΤΟ ΆΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η 8η Μάρτη , Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη του ηρωικού αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857, έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως μέρα- σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια .

 Στη χώρα μας ,  ακόμη μία 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις μετανάστριες, τις προσφύγισσες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, σε δεινότερη θέση  τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στην απλή καθημερινότητά τους. Εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και απαράδεκτες έως και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας, αλλά και με τις απολύσεις, τις απειλές ή ακόμα και τις επιθέσεις σε συνδικαλίστριες. Οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία, οι παρενοχλήσεις αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να τα συγκαλύψουν, ενώ όσα περιστατικά βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. 

 Στην περίοδο της κρίσης οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με απόλυση, είναι εκείνες που επωμίζονται όλα τα βάρη των «ρόλων φροντίδας»,  όταν οι κρατικές δομές είναι ανύπαρκτες ή υπό διάλυση. 

Η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αφού κριτήριό των κυβερνητικών και ΕυρωΕνωσιακών πολιτικών είναι η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων από την βαθύτερη  εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού.

 Στο όνομα της «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ψήφισαν νόμους, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη, που έχουν κάνει «κανονικότητα» τη ζωή με τα ωράρια λάστιχο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

 Ειδικά για τα ζητήματα των παρενοχλήσεων και της έμφυλης βίας ο νόμος Χατζηδάκη ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνση (απόλυση) του θύματος από τη δουλειά του σε περίπτωση που κακοποιηθεί, παρενοχληθεί, μιας και προβλέπει ότι οι ίδιοι οι εργοδότες θα αναλάβουν να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν το πλαίσιο προστασίας από την έμφυλη βία και παρενόχληση, αλλά και να διαχειριστούν τις καταγγελίες! 

Οι αναπληρώτριες και οι αναπληρωτές εκπαίδευση βιώνουν ένταση της εκμετάλλευσης και καταπάτηση των δικαιωμάτων. Mετά από σκληρούς αγώνες  δόθηκε άδεια 3,5 μηνών ανατροφής που δεν αρκεί!  Ακόμα δεν έχουν δοθεί στις αναπληρώτριες άδειες επαπειλούμενης κύησης και ασθένειας τέκνου με αποδοχές, ένσημα και προϋπηρεσία, ενώ  κατά την άδεια κύησης και λοχείας καταβάλλονται αποδοχές και ένσημα μόνο για τις πρώτες 13 μέρες!! Αντί μάλιστα το υπουργείο να νομοθετήσει ώστε να αρθούν οι διακρίσεις σε βάρος των αναπληρωτριών συναδελφισσών, φέρνει τριετή αποκλεισμό από την πρόσληψη αναπληρωτών και μονίμων αν δεν δεχτούν την θέση πρόσληψης, πλήττοντας κυρίως τις αναπληρώτριες μητέρες , που οδηγούνται στην παραίτηση για να διαφυλάξουν την εγκυμοσύνη τους ή για να θηλάσουν.

 Οργανώνουμε τον αγώνα μας, δεν επιτρέπουμε να καταργηθούν κατακτήσεις δεκαετιών, να μας γυρίσουν πενήντα χρόνια πίσω για το ρόλο των γυναικών ως αναπαραγωγικές μηχανές και φροντιστριών της οικογένειας, χωρίς δικαίωμα στο σώμα μας. Επιθέσεις που, εκτός των άλλων, έχουν άμεση σχέση με τον πολλαπλασιασμό των  βιασμών και των σεξιστικών δολοφονιών.

Διεκδικούμε:

Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση  εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτ(ρι)ες εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Πλήρη προστασία της εγκυμοσύνης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης εγκυμοσύνης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία - Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών

Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες τις/ τους εργαζόμενες/ους!

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

Καμία απόλυση εγκύου. Απαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας.

Γονικές άδειες και για τους δύο γονείς για φροντίδα παιδιών που νοσούν με κορονοϊό. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).

  • Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των γηροκομείων, των κοινωνικών δομών όπως η Βοήθεια στο Σπίτι.  Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας στους χώρους δουλειάς. Απαιτούμε την τιμωρία των (παιδο)βιαστών και των δολοφόνων των γυναικών.

Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.

Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό, να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία». Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζώντων βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη των επιζώντων.

Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.

Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.

  • Δημόσια Αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές κλπ.) και την πρόσβαση όλων σ’ αυτά! Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ!

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου και την εκποίηση του περιβάλλοντος!

• Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς.


Όπως και το μακρινό 1857 ,έτσι και σήμερα η 8η Μάρτη συνδέεται με τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών από την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι η ισότητα των φύλων είναι επίσης και ζήτημα παιδείας. 

Το δημόσιο σχολείο ,που εμείς διεκδικούμε να καλύπτει επαρκώς τις μορφωτικές ανάγκες κάθε παιδιού, δεν μπορεί παρά να είναι ένα σχολείο που  θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, θα καλλιεργεί τις αρχές της ισότητας σε όλα τα επίπεδα, στη θεωρία και στην πράξη, στο επίπεδο των γνώσεων αλλά και της καθημερινής έμπρακτης συμπεριφοράς και στάσης ζωής . Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για:

  • να καταπολεμάται ο ρατσισμός,  οι διακρίσεις, η προκατάληψη ότι το ένα φύλο είναι εγγενώς ανώτερο από το άλλο και να καλλιεργούνται οι αξίες της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, κοινωνική τάξη..

  • να καταπολεμούνται  η βία και η σεξουαλική παρενόχληση, που έχουν θύματά τους κυρίως τις γυναίκες· 

  • να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα όργανά του

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR