Γ΄ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 27/7/2023
Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483
e-mail: gelmeth3@gmail.com
http://3elmethess.blogspot.gr/
fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δευτέρα 29/7/24, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής,
11:00π.μ. απεργιακή συγκέντρωση και 19:30 απογευματινό συλλαλητήριο στο ΥΜΑΘ
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί μια σειρά από μέτρα στο χώρο της υγείας, με στόχο την πλήρη μετατροπή της σε εμπόρευμα και την διασφάλιση και επέκταση των κερδών ιδιωτικών ομίλων. Με το τελευταίο νομοσχέδιο για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπνοια με τις επιταγές της ΕΕ, προχωρά στην πλήρη αποσάρθρωση των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, την ουσιαστική παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την αντικατάσταση της θεραπευτικής παρέμβασης με αυτή της καταστολής και του εγκλεισμού και την επικράτηση της εργασιακής επισφάλειας και περιπλάνησης σε διάφορες μονάδες των εργαζόμενων στο χώρο.
Συγκεκριμένα:
Ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η αναμόρφωση, το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της ψυχικής ,όπου εκεί τσουβαλιάζονται και εξισώνονται δημόσιες υπηρεσίες με ιδιωτικές κλινικές και ΜΚΟ, με τις τελευταίες να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και πρότζεκτ αδιευκρίνιστης διάρκειας και ποιότητας
Προωθείται η κατάργηση των δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ καταργούνται και τα Κέντρα Πρόληψης.
Ισοπεδώνεται ο τομέας της απεξάρτησης, για την οποία συγκροτείται ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων (ελαστικοποίηση εργασιακών συνθηκών και διαρκείς μετακινήσεις) και κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
Καταργούνται τα δημόσια, δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, προγράμματα με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη, απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», το «ΙΑΝΟΣ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΑΡΓΩ» και ενισχύεται η πολιτική «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης.
Προβλέπεται η χρηματοδότηση με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης των ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
Θεσμοθετείται ενιαίος διοικητικός οργανισμός, όπου η εξάρτηση θα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως ασθένεια του εγκεφάλου και όχι ως σύμπτωμα κοινωνικής δυσφορίας και ανασφάλειας, και θα προκρίνεται η παροχή υποκατάστατων, η μείωση της βλάβης και οι βραχείες παρεμβάσεις, καταργώντας το βασικό εργαλείο θεραπείας που είναι η ίδια η θεραπευτική σχέση και η κοινότητα, με μεγάλο κερδισμένο και εδώ το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα επί πληρωμή προγράμματα αποτοξίνωσης για τα οποία προβλέπεται περίοπτη μεταχείριση και χρηματοδότηση.
Καταγράφεται η ιατρικοποίηση και η ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων. Η εφηβική οργή και αποκλίνουσα συμπεριφορά για ακόμη μια φορά δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό σύμπτωμα ενός βίαιου συστήματος αλλά ως περίπου ανίατη βιολογική νόσος που χρήζει καταστολής και εγκλεισμού. Γι αυτό και στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές» τα οποία προορίζει για τα «σύγχρονα αναμορφωτήρια» που προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο.
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στην εδώ και χρόνια προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η υγεία και η παιδεία , και αποτελεί τομή στην σχεδιασμένη από την κυβέρνηση, συνολική διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την απόσυρσή του αφορά όλο το λαό. Γι αυτό και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες των εργαζόμενων πρέπει να γιγαντωθούν από τη συμμετοχή εργαζόμενων από όλους τους κλάδους και νεολαίας.
Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και της ψυχικής υγείας, στον αγώνα τους ενάντια σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης, εγκατάλειψης και ξεπουλήματος στα ιδιωτικά συμφέροντα της δημόσιας υγείας.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στελεχωμένες με το απαιτούμενο για τις κοινωνικές ανάγκες μόνιμο προσωπικό
· Έξω οι ιδιώτες από το χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης
· Ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και των κέντρων πρόληψης
· Δημιουργία και ενίσχυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας για παιδιά εφήβους και ενήλικους
· Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου