Ads 468x60px

Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                        Θεσσαλονίκη  1-7- 2025

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6978300483                     

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 



ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), όπως προβλέπεται θεσμικά, ορίζεται να πραγματοποιείται μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη περίοδος δεν είναι αυθαίρετη· εξυπηρετεί τον προγραμματισμό τόσο των σχολικών μονάδων όσο και των οικογενειών των μαθητών, διασφαλίζοντας την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, η απαράδεκτη καθυστέρηση που επέλεξε και  φέτος το Υπουργείο Παιδείας – ανακοινώνοντας την έναρξη των εγγραφών μόλις στις 27 Ιουνίου, δύο εβδομάδες μετά την καταληκτική ημερομηνία και μέχρι τις 8 Ιούλη καθορίζει ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για την πραγματοποίηση των εγγραφών , και μάλιστα σε περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και καθιστά πρακτικά αδύνατη την πλήρη και σαφή καταγραφή τόσο των επιλογών των μαθητών όσο και των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και της πλήρους αδιαφορίας για τις ανάγκες των μαθητών \τριων και των σχολείων.

Η επιλογή αυτή έχει σοβαρές και πολλαπλές συνέπειες:

  • Υπονομεύεται ο παιδαγωγικός και οργανωτικός ρόλος των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις των σχολείων  καλούνται να οργανώσουν σχολεία χωρίς να γνωρίζουν τον αριθμό των μαθητών, τον αριθμό των τμημάτων – ειδικά της Α’ Λυκείου – και χωρίς καμία διασφάλιση για το προσωπικό που θα απαιτηθεί. Η έλλειψη προγραμματισμού δεν είναι λάθος· είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί τη λογική της διάλυσης και της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 

  • Οι οικογένειες των μαθητών έρχονται αντιμέτωπες με σύγχυση και αβεβαιότητα.
    Η καθυστέρηση των εγγραφών δυσκολεύει ιδιαίτερα την κατάθεση απαραίτητων εγγράφων, την επιλογή ειδικοτήτων και τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου για τον επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό προσανατολισμό των μαθητών. Οι γονείς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές, ούτε αν τελικά θα λειτουργήσει η ειδικότητα που επιθυμούν για τα παιδιά τους Σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να προσφέρονται στήριξη και καθοδήγηση, το Υπουργείο επιλέγει την αναστάτωση και τον αποπροσανατολισμό.


  • Τα ολιγομελή τμήματα βρίσκονται στο στόχαστρο. Η καθυστέρηση στην καταγραφή των μαθητών θέτει σε άμεσο κίνδυνο την έγκριση τμημάτων, ιδιαίτερα σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Η αδυναμία συγκρότησης τμημάτων, καθώς ο μικρός αριθμός αιτήσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού οδηγεί στο κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων έως τα μέσα Ιουλίου. Μεθοδεύεται ουσιαστικά η κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων, ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες και αποκλείοντας μαθητές από τις επιλογές τους, καθώς  θα  εξαναγκαστούν τον Σεπτέμβρη να εγγραφούν σε τομείς και ειδικότητες που δεν επιθυμούν. Πρόκειται για ξεκάθαρη υπονόμευση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΙΘΑ επιχειρεί να μειώσει τεχνητά τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, περιορίζοντας τις προσλήψεις και κατευθύνοντας τους μαθητές προς τις ήδη λειτουργούσες ειδικότητες – όχι σε αυτές που επιθυμούν οι ίδιοι. Πρόκειται για επιλογή που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς τα κονδύλια για την Παιδεία, τις κοινωνικές ανάγκες και το κράτος πρόνοιας θα περικοπούν δραστικά, προκειμένου να διατεθεί το εξωφρενικό 5% του κρατικού προϋπολογισμού για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς στο πλαίσιο της διαβόητης “πολεμικής οικονομίας”. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ζουν με την αγωνία αν θα έχουν εργασία, αφού η έγκριση ή μη ενός ολιγομελούς τμήματος καθορίζει τις οργανικές τους θέσεις, το ωράριο και τα σχολεία υπηρέτησής τους

  •  Η επιβεβαίωση των εγγραφών γίνεται με δυσανάλογο διοικητικό βάρος για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Η απαίτηση φυσικής παρουσίας γονέων ή η αποστολή εγγράφων ηλεκτρονικά – σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ψηφιακές υποδομές και υποστήριξη – υποχρεώνει σχολεία να παραμείνουν ανοικτά έως και τα μέσα Ιουλίου. Το ΥΠΑΙΘΑ καταστρατηγώντας ουσιαστικά τη θερινή άδεια των εκπαιδευτικών, τους καλεί να εξυπηρετήσουν μια χαοτική διαδικασία που η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου προκάλεσε. Η μία μέρα λειτουργίας των σχολείων τον Ιούλιο δεν επαρκεί – και δεν φτάνει καν να καλύψει τις ανάγκες που το Υπουργείο αδυνατεί να οργανώσει.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά την κυβέρνηση.  . Η εικόνα διάλυσης, η απαξίωση των δημόσιων θεσμών και η εργαλειοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν είναι τυχαία. Αποτελούν σταθερό μοτίβο διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Ως Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, τη μετακύλιση ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών και την εσκεμμένη αποδιοργάνωση κρίσιμων διαδικασιών, όπως οι εγγραφές.

 Απαιτούμε:

  • Να μην οριστικοποιηθεί κανένα τμήμα τομέα ή ειδικότητας, ή αντίστοιχα κατευθύνσεων στα ΓΕΛ, έως και τον Σεπτέμβρη, προκειμένου να εγγραφούν όλοι οι μαθητές στον τομέα και την ειδικότητα που επιθυμούν.

  • Την απρόσκοπτη έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

  • Την πλήρη στελέχωση των σχολείων με βάση τις ανάγκες και όχι με λογιστικές λογικές περικοπών. 

Η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό και δε θα επιτρέψουμε να τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                 ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΗΣ 


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR