Ads 468x60px

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026

ΝΕΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ\ΝΙΚΗΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΡΙΤΗ 24-2

 Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                                                      Θεσσαλονίκη 22/2/2026 

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                  

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Η ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ\ΝΙΚΗΣ  ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ  ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ!


ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΝΕΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ: ΑΔΕΙΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ  ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ .


  • Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΑΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ !

       

    Η ΔΔΕ Ανατολικής Θες\νίκης με το επιβαρυμένο παρελθόν, ως ακραιφνής υποστηρικτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, έχει σπάει κάθε ρεκόρ στην επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, αλλά και στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα ,το δικαίωμα στην απεργία και τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, με έναν ολοένα και εντεινόμενο αυταρχισμό. 

        Με πρόσφατες αποφάσεις της επιχειρεί την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τη μη εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προχωρά σε ένα νέο κύμα αυταρχισμού για την επιβολή της αξιολόγησης,  απειλώντας με  νέες διώξεις και  βάζοντας  ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό μας δικαίωμα και την απεργία- αποχή .

    

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


         Η ΔΔΕ Ανατολικής Θες\νίκης  με αιφνιδιαστικές αποφάσεις της τορπιλίζει την ομαλή διεξαγωγή σχολικών εκδρομών με  τη μη έγκριση της συμμετοχής στις εκδρομές εκπαιδευτικών που διδάσκουν και σε άλλα σχολεία ,λίγο πριν την διεξαγωγή τους, στο όνομα δήθεν της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Έχουμε μάλιστα περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που είχαν δώσει τη συναίνεσή τους για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εκδρομή με άλλο σχολείο και τώρα την ανακαλούν! Δε θα σχολιάσουμε τα αυτονόητα : εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν προγράμματα και οργάνωσαν τις εκδρομές να αποκλείονται τώρα, χρήματα που χάνονται και κίνδυνος μη πραγματοποίησης των εκδρομών.  Θα μιλήσουμε για την «ταμπακιέρα» : αλήθεια, ποιον εμπαίζει η ΔΔΕ; ποιος έχει υποσκάψει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων  από την αρχή της χρονιάς; ποιος μεθόδευσε για την «εξοικονόμηση» προσωπικού  να αποτελούν εξαίρεση σήμερα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί που πια κάνουν  μάθημα μόνο σε ένα σχολείο(!),  εξαιτίας των  συνεχών  μετακινήσεων, υποβαθμίζοντας  περαιτέρω την  εκπαιδευτική διαδικασία , τη λειτουργία των σχολείων, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και απαξιώνοντας  την εργασία των εκπαιδευτικών

        Ταυτόχρονα  με πρόσφατες προφορικές εντολές της προς τους διευθυντές\ τριες  επιχειρεί την περικοπή  των αδειών των εκπαιδευτικών, ακόμα και όταν αφορούν θέματα υγείας, απαιτώντας να είναι φειδωλοί, να τηρείται απαρέγκλιτα η κατάθεση της αίτησης 10 μέρες πριν και  απειλώντας με τη μη έγκριση τους  ακόμη κι αν η διεύθυνση τις  εγκρίνει! 

Σκόπιμα και μεθοδευμένα η ΔΔΕ προχωρά σε επιχείρηση ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών με την υποκριτική  επίκληση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, που με ευθύνη της , με τα δικά της αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα και  τις αποφάσεις της,  έχει τινάξει στον αέρα από την αρχή της χρονιάς.  Αφού,  όχι μόνο δε φρόντισε να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς και προσλήψεις και από την αρχή της χρονιάς έχουν χαθεί εκατοντάδες διδακτικές ώρες λόγω των κενών, αφού προχώρησε στη χειρότερη των τελευταίων χρόνων αντιπαιδαγωγική διαχείριση των κενών  κάνοντας λάστιχο τους εκπαιδευτικούς μετακινώντας τους σε τέσσερα και πέντε σχολεία,  με τα ωρολόγια προγράμματα, το πρόγραμμα εφημεριών και τα εξωδιδακτικά καθήκοντα να μη «βγαίνουν», επιχειρεί τώρα να μεταφέρει  τη δική της ευθύνη και του υπουργείου στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία, να ενοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς και να επιβάλλει ένα ασφυκτικό, αυταρχικό κλίμα απαξίωσης και τετελεσμένων, στο πλαίσιο της γενικότερης στοχοποίησης των εκπαιδευτικών (βλ. δηλώσεις Αλεξοπούλου). Για να αποκρυφθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης,  η υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, για να μετατεθεί η ευθύνη από τις κυβερνητικές επιλογές στους εργαζόμενους, να κατασκευαστεί ο «τεμπέλης», «βολεμένος», «αχάριστος» εκπαιδευτικός ως εσωτερικός εχθρός!

   Οι  προφορικές εντολές περικοπής των αδειών και τα εμπόδια για την ομαλή διεξαγωγή των εκδρομών  έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο της  παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων μας , ακόμη και του θεσμικού πλαισίου, της εντατικοποίηση της εργασίας μας, της εργασιακή  μας εξουθένωση που έχει επιβάλει με τις αποφάσεις της. Κενά που δεν ανακοινώνονται, ούτε δημοσιοποιούνται, προτεροποίηση και σπάσιμο τους, μεθόδευση «εξαφάνισης» τους, αδιαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιακών μεταβολών , αυθαίρετες τοποθετήσεις και συνεχείς μετακινήσεις μονίμων και αναπληρωτών ακόμα και σε 5 σχολεία, συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες, απαξίωση των  ενστάσεων των συναδέλφων .



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ  ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΑΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ !

Η παραβίαση των δικαιωμάτων μας, οι απειλές, η αυθαιρεσία, ο αυταρχισμός πάνε χέρι- χέρι με την προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης. Το ημιδημόσιο φθηνό σχολείο  της αγοράς  που πασχίζουν να επιβάλλουν χρειάζεται και τροφοδοτεί την αξιολόγηση για να διαμορφωθεί το σχολείο- αρένα με προϊσταμένους φόβητρο, συναδέλφους ανταγωνιστές και εκπαιδευτικούς ανασφαλείς και με σκυμμένο κεφάλι. 

 Η Διευθύντρια Ανατολικής ΔΔΕ αξιοποιεί τον αυταρχισμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με τις πλάτες ΠΔΕ Κεντρ. Μακεδονίας και ΥΠΑΙΘΑ και μετέρχεται κάθε τρόπο για να αποσπάσει την υποταγή μας,  να επιβάλει πάση θυσία το  σχολείο της αξιολόγησης, δια του φόβου και των απειλών! 

Ως «λαγός», πρωτοστάτησε στη γενίκευση της αξιολόγησης  για όλους και εξ αρχής συνόδευσε  τις διαδικασίες εκκίνησης της με μία συστηματική  προσπάθεια τρομοκράτησης , εκφοβισμού, αυθαιρεσιών και απειλών. Εδώ και ένα χρόνο συνεχής και αυθαίρετη είναι η επίθεση της στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και στον  αγώνα του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση με τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή των ΕΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ: ασφυκτικές πιέσεις και αυθαιρεσίες με   ανελαστικές και κατεπείγουσες προθεσμίες, ορισμός ημερών και ωρών παρακολούθησης σε συναδέλφους- απεργούς!, επιδίωξη  να χαρακτηριστεί 3ωρη στάση εργασίας η απεργία- αποχή, παρατυπίες  και αυθαίρετες  προφορικές εντολές να μη γίνονται δεκτές συλλογικές δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή, μη καταγραφή στα μονομερή πρακτικά διευθυντών και συμβούλων της συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία- αποχή, αυθαίρετος και απροκάλυπτος χαρακτηρισμός της ως «παράνομης» , και πρόσφατα, τη μη αναγνώριση της κηρυγμένης  και σε πλήρη ισχύ απεργίας – αποχής των ΕΛΜΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Έφτασε μάλιστα να απειλεί εγγράφως  με πειθαρχικές διώξεις συναδέλφους που συμμετέχουν στην απεργία- αποχή των ΕΛΜΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, γιατί  αυθαίρετα δεν «αναγνωρίζει» την απεργία-αποχή που έχουν προκηρύξει οι ΕΛΜΕ, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε προσφυγή εναντίον της ! 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η «πρωτοπορία» της στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή μας στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και των σωματείων μας. Πειθαρχικές διώξεις για τη συμμετοχή μας στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και των σωματείων μας : από τους  συναδέλφους του 1ου ΓΕΛ  για τη  συμμετοχή τους στην απεργία αποχή των ΕΛΜΕ  από μέντορες συντονιστές, πειθαρχικές διώξεις σε συναδέλφους που απεργούν – απέχουν από την ατομική αξιολόγηση, ενώ εντείνεται η στοχοποίηση συναδέλφων με νέες  απειλές για διώξεις σε  συναδέλφους που συμμετέχουν στην απεργία- αποχή των ΕΛΜΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. 

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση του απεργιακού μας δικαιώματος! Καμία αρμοδιότητα και δικαιοδοσία δεν έχει η ΔΔΕ Ανατολικής Θες\νίκης να χαρακτηρίζει παράνομη  την απεργία- αποχή της ΑΔΕΔΥ και των ΕΛΜΕ, για τις οποίες ούτε καν έχει προσφύγει δικαστικά το ΥΠΑΙΘΑ,  πόσο μάλλον να μην αναγνωρίζει κηρυγμένη απεργία -αποχή των σωματείων μας!


Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς προκλητικά και υποτιμητικά απέναντι στα εκπαιδευτικά σωματεία και τον ίδιο τον κλάδο που κρατάει όρθια τα σχολεία, αλλά συνιστούν ευθεία επίθεση,  σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κορύφωση της επίθεσης της κυβέρνησης σε βάρος του δημόσιου δωρεάν σχολείου και της εργασίας μας (γενίκευση της αξιολόγησης, εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων και την εξαγγελία νέων, σχέδια για άρση της μονιμότητας, κλιμάκωση του αυταρχισμού) και δε είναι ανεκτά από τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς.


ΩΣ ΕΔΩ! Να βάλουμε φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης  και της ΔΔΕ, στην παραβίαση

των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας  δικαιωμάτων και στα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου.


Οι ΕΛΜΕ-Θ οφείλουν, ενωτικά και αποφασιστικά, να απαντήσουν στην εφ΄ολης της ύλης  εντεινόμενη  επίθεση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με το  συντονισμό, τη γενίκευση και κλιμάκωση των αγωνιστικών τους δράσεων.

 Γι’ αυτό   ως Γ΄ΕΛΜΕ-Θ πήραμε πρωτοβουλία και καλέσαμε σε σύσκεψη όλες τις ΕΛΜΕ Θες\νίκης την Τρίτη 24-2-, για να συζητήσουμε τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό μας. 


 Να προχωρήσουμε σε κοινή ανακοίνωση- καταγγελία των ΕΛΜΕ, να καλέσουμε όλες  τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση, συνυπογράφοντας το ψήφισμα της καταγγελίας, να τη δημοσιοποιήσουμε, δίνοντας άμεσα συνέντευξη τύπου, να οργανώσουμε μαζικές παραστάσεις σε ΔΔΕ, προτείνουμε την Τρίτη,3 Μαρτίου και στη συνέχεια στην ΠΔΕ, να αξιοποιήσουμε και νομικά και ένδικα μέσα. 


Για να μπει φραγμός και τέλος  στην αυθαιρεσία και αδιαφάνεια, την  ασυδοσία  και τον απροκάλυπτο αυταρχισμό

της ΔΔΕ και  στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης,   για να ενισχύσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση

του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                                            ΑΛΙΚΗ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ



 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR